Nevarnost na smučeh

Po švicarskih smučiščih »lovijo« 10.000 Britancev

S.R.
22. 12. 2020, 15.13
Posodobljeno: 22. 12. 2020, 18.33
Deli članek:

Predvidevajo, da številni med njimi vijugajo po belih strminah odprtih švicarskih smučišč.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pred novim sevom virusa sars-cov-2, ki je v zadnjih dneh po svetu povzročil preplah, še posebej trepetajo v Švici, kamor je nedavno prispelo več tisoč britanskih turistov. Švicarske oblasti jih zdaj mrzlično iščejo, številni med njimi pa bržkone uživajo na švicarskih smučiščih. 

Po navedbah britanskega premierja Borisa Johnsona je namreč nov sev virusa zaradi mutacije tudi do 70 odstotkov bolj nalezljiv od drugih, bolj znanih sevov, ki krožijo po svetu. Prvi so ga zaznali v Združenem kraljestvu, kjer se je že dodobra razširil. Številne države so zato konec tedna začele ukinjati letalske povezave z Otokom. V Švici so denimo včeraj kar za nazaj odločili, da mora vsak Britanec, ki je v njihovo državo prispel po 14. decembru, za deset dni v karanteno. Kot so pojasnili, je od 14. decembra do te nedelje, ko so letalske povezave z Združenim kraljestvom začasno ukinili, v Švico od tam prispelo 92 letal. Tako bi moralo v karanteno približno 10.000 Britancev, številni med njimi pa so turisti, ki so jih tja privabile bele strmine švicarskih Alp. Kljub pritiskom iz tujine je namreč smučišča v tem času zaprla le peščica švicarskih kantonov, pri čemer v največjih smučarskih središčih, kot so Zermatt, Crans Montana in Sankt Moritz, smučišča ob seveda strožjih ukrepih delujejo nemoteno. 

Švicarski zvezni urad za javno zdravje je po poročanju nemškega tabloida Bild letalske družbe že prosil za seznam vseh potnikov, ki jih bodo zdaj iskali zdravstveni organi v posameznih kantonih. Ti bodo morali hkrati izslediti njihove stike vse od pristanka v Švici.