Skrita plat

34-letniku covid povsem uničil pljuča, potrebna je bila presaditev

C.E.
22. 12. 2020, 13.36
Posodobljeno: 22. 12. 2020, 13.49
Deli članek:

V UKC Ljubljana so 34-letniku zaradi pljučnice, ki jo je povzročil covid-19, presadili pljuča.

Profimedia
Fotografija je simbolična
»Covid je seveda pretežno bolezen starejših, vendar lahko prizadene tudi mlajše bolnike, ravno te, ki so kandidati za izven telesni krvni obtok dobivamo v bolnišnico. Tako da vidimo tudi skrito plat covida, saj lahko ta bolezen pripelje do uničenja pljuč tudi pri mlajših bolnikih,« je povedal vodja KO za intenzivno interno medicino Marko Noč.

34-letnik, ki ga je, kot pravijo na UKC Ljubljana, do nedavnega pestila le blaga astma, se je konec oktobra okužil s koronavirusom in v naslednjih dneh zbolel. Začelo se je s kašljem in povišano temperaturo, po približno tednu dni pa so se pojavile težave z dihanjem. »Po desetih dneh zdravljenja in mehanske ventilacije so njegova pljuča povsem odpovedala, zato so ga morali priključiti na zunajtelesno membransko oksigenacijo (umetno predihavanje),« je pojasnil Tomaž Štupnik, predstojnik oddelka za torakalna kirurgijo v UKC.

Zaradi popolne odpovedi pljuč je po enem mesecu sledila presaditev pljuč. »To je bila prva presaditev pljuč zaradi posledic covida-19 v Sloveniji in ena izmed približno desetih doslej na svetu,« je povedal Štupnik in razložil, da je poseg trajala 10 ur, presajanja pljuča dobro delujejo, bolnikovo stanje pa je stabilno. »Sedaj je pred nami največja in najtežja naloga, ki bo lahko trajala tudi več mesecev: krepitev mišic, ki so v mesecu in pol izgubile večino svoje moči, najprej dihalnih mišic, da bo bolnik lahko popolnoma samostojno zadihal, nato pa še mišic rok, nog in trupa, da se bo lahko spet vrnil v običajno življenje,« je razložil Štupnik in dodal, da lahko ta zahrbtna bolezen z imenom covid-19 »povzroči pljučnico pri več kot polovici bolnikov, pri nekaterih bolnikih pa so pljuča tako hudo bolna, da potrebujejo dodatni kisik ali celo mehanično ventilacijo. Prizadeti deli pljuč si lahko po okužbi povsem opomorejo ali pa ostanejo trajno uničeni. Večina ljudi ima v pljučih dovolj rezerve, da lahko preživi tudi zgolj s polovico pljuč, vendar pa se zmanjšanje pljučne funkcije vedno pokaže z zmanjšano telesno zmogljivostjo, npr. pri športnih aktivnostih, hoji navkreber, vzpenjanju po stopnicah ipd.«

Ponosni na napredek programa transplantacije pljuč

Kljub kadrovskim in prostorskim težavam zaradi epidemije so letos presadili 116 organov v primerjavi s 95 v letu 2019.

»Pričakujemo še kakšno transplantacijo do konca leta. Vsaka presaditev zahteva poseben dogovor, saj je treba preveriti, ali imamo za prejemnika dovolj prostora in dovolj kadra, da nato uspemo. Z transplantacijsko dejavnostjo presaditve pljuč smo začeli konec leta 2018 in smo dosegli popolno samostojnost. Presaditev pri covid bolniku je že bila opravljena na svetu v parih primerih, vendar so to posamezni primeri v velikih centrih, zato smo na to izredno ponosni. Seveda je bilo mogoče, ker smo dobili tako ustreznega darovalca kot prostor in ekipo in smo zato zelo ponosni na strašanski napredek programa transplantacije pljuč,« je povedal vodja transplantacije dejavnosti v UKC Ljubljana Ivan Kneževič.