Po izstopu desusa iz koalicije

Janša Gantarju predlagal, naj poda odstopno izjavo

a.s.
17. 12. 2020, 23.12
Posodobljeno: 17. 12. 2020, 23.13
Deli članek:

Gantar bo premislil in svojo odločitev o odstopu z mesta ministra za zdravje sporočil pravočasno.

STA
Minister za zdravje Tomaž Gantar

Predsednik vlade Janez Janša je po odločitvi sveta Desusa o izstopu iz vladne koalicije zbodel ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Sporočil je namreč, da si želi, da bi se minister Gantar posvetil pripravam na cepljenje proti covidu-19, ne pa da se ukvarja z rušenjem vlade. 

Minister je v informativni oddaji 24ur Zvečer potrdil, da ga je popoldan premier tudi poklical in ga vprašal, ali je član vlade ali stranke DeSUS in mu predlagal, da poda odstopno izjavo. Janša je Gantarja spomnil na statut Desusa, ki v 41. členu določa, da mora v primeru izstopa stranke iz vladne koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki. Gantar pa mu je odvrnil, da bo premislil in mu svojo odločitev pravočasno sporočil. V stranki so sicer mnenja, da bi bilo neodgovorno, "če bi sam odstopil, glede na situacijo. Če premier misli, da ni potrebno, da pomagam v tem naprej, potem je njegova odločitev, da me razreši".

Gantar je pritrdil, da lahko kljub izstopu Desusa iz koalicije kot minister za zdravje z vlado še vedno dobro sodeluje pri reševanju koronakrize in dejal: "Ne vidim razlike v tem, delal bom do zadnjega trenutka, ko bom na ministrstvu, potem bo lahko nekdo drug nadaljeval,".

Izpostavil je, da izstop Desusa iz koalicije ni presenečenje. "Morda je bilo za nekatere nepričakovano, in tudi določeno razočarjanje, kar sklepam iz določenih tvitov, predvsem predsednika vlade in to lahko razumem". Izpostavil je, da je pri odločitvi Desusa prevagala politična situacija v državi. V koronakrizi Slovenci po njegovih besedah v manjši meri spoštujejo ukrepe kot na primer Avstrijci. Precejšen del razloga je tudi v nezadovoljstvu s samim delovanjem vlade, je prepričan. "V tem trenutku je bolje sprejeti to odločitev in morda pridobiti z novo vlado drugačno zaupanje ljudi do tega, kar je potrebno upoštevati, da pridemo končno do boljšega rezultata pri obvladovanju epidemije," je dejal.