Prekmurje

Je zgolj »šraufal« avto ali ropal pošto v Trnovski vasi?

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
17. 12. 2020, 20.32
Deli članek:

Minuli petek se je z zaključno besedo strank na ptujskem okrožnem sodišču nadaljevala glavna obravnava zoper 33-letnega Prekmurca Damjana Jerebica, ki ga obtožnica bremeni kaznivega dejanja ropa pošte v Trnovski vasi.

M.Z./Štajerski tednik
Po odhodu s sodišča v petek si je Jerebic zakrival obraz.

Jerebic je sicer v zadnjem trenutku poskušal še najti pot za dokazovanje svoje nedolžnosti, predlagal je izvedbo dodatnih dokazov, in sicer obravnavo fotografskega gradiva iz sodnega spisa v Murski Soboti, kjer ga sicer čaka še sojenje za rop pošte v Veržeju. Tričlanski sodni senat Okrožnega sodišča na Ptuju je Jerebičev predlog o izvajanju dodatnih dokazov zavrnil, predsednica senata Marjana Kosi pa je tožilstvo in obrambo pozvala k zaključni besedi.

So ga mar policisti imeli »na muhi«?

Jerebičev zagovornik, odvetnik Tomaž Alič, je poudaril, da kaznivo dejanje obdolženemu ni dokazano. Dejal je, da tožilstvo obtožbo utemeljuje na nezakonito pridobljenih dokazih, ki pa jih sodišče kljub večkratnim predlogom obrambe ni izločilo. »Sodišče je predlog za izločitev dokazov označilo kot prepoznega, ampak to ne pomeni, da sodišče takšne dokaze lahko uporabi,« je izpostavil odvetnik in dodal, da naj bi policija v primeru Jerebica nezakonito posegla v njegovo ustavno pravico do zasebnosti, predvsem pa v varstvo osebne svobode. »Pridržanje (aretacija) in hišna preiskava nista bila utemeljena na okoliščinah, da je obdolženi osumljen kaznivega dejanja ropa, temveč zgolj na predvidevanjih policije. Nemogoče je, da bi policisti, četudi bi imeli v rokah podatke, lahko opravili primerjavo fotografij oziroma posnetkov videonadzorne kamere v nekaj minutah. Izvedenec je denimo za primerjavo osebe na posnetku z obdolženim porabil teden dni. Policija tudi ni razpolagala z informacijami, da bi se obdolženi v kritičnem času nahajal na kraju dogodka. Imeli so le informacije o njegovem avtomobilu, ki pa naj bi kraj dogodka zapustil, preden se je zgodil rop. Zaradi navedenega je bil ukrep pridržanja hud poseg v osebnostne pravice Damjana Jerebica. Ne glede na nezakonitost dokazov sem prepričan, da bi tudi ob upoštevanju teh moralo sodišče Damjana Jerebica oprostiti obtožbe.«

S.D./Štajerski tednik
Pošta v Trnovski vasi

Tudi obdolženi vztraja pri nezakonitem delu policije

Da naj bi bili zbrani dokazi policije pridobljeni na nezakonit način, je utemeljeval tudi Jerebic. Šel je korak za korakom in našteval napake, ki da so jih po njegovi oceni storili možje v modrem. Prepričan je, da je bila aretacija nezakonita in da so bile kršene njegove človekove pravice, določene z ustavo. Jerebic ne zanika, da je uporabljal rokavice, ki jih je pred tem kupil v Jagru in na katerih je njegova biološka sled. A poudaril je, da naj bi rokavice uporabljala še ena oseba. Glede prepoznave na varnostni kameri je dejal, da je moških takšne velikosti in postave, kot je on, veliko. Pa tudi višina, ki jo je pri storilcu na posnetku izmeril izvedenec, naj ne bi ustrezala njegovi. Poleg tega naj bi imel poškodovano desno ramo in skoka čez pult na pošti, kot je to storil ropar, ne bi zmogel. »Obležal bi od bolečine,« je med drugim povedal v svojem debele tri četrt ure dolgem zagovoru.