Želi si kmetijski resor

Desusov minister pravi, da bo odločitev stranke zelo jasna, če Erjavec zbere dovolj glasov

G.G./STA
16. 12. 2020, 17.38
Posodobljeno: 16. 12. 2020, 18.29
Deli članek:

Jutri bo vodstvo stranke Desus razpravljajo o izstopu iz vlade Janeza Janše. Kmetijski minister Jože Podgoršek meni, da si stranka zasluži enotnost.

Bobo
Na kongresu 5. decembra so za predsednika spet izbrali Karla Erjavca.

Podgoršek z vidika svojega resorja ocenjuje, da ima aktualna vlada posluh za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter sprejema ukrepe, ki jih predlagajo za pomoč tem sektorjem. Zagotovo pa bi bilo po njegovem mnenju za mirno delo vlade bolje, da ne bi odpirala nekaterih ideoloških vprašanj, predvsem tistih, ki motijo članstvo drugih strank, tudi Desusa. Članstvo Desusa po njegovih navedbah od stranke tudi pričakuje odločno držo in verjetno ukrepanje.

A Podgoršek še ni odločen, ali bo v četrtek podprl izstop stranke iz Janševe koalicije ali ne. Pričakuje dialog, da poiščejo prave usmeritve in odgovor na vprašanje, kam stranka želi. "Če bomo dosegli enoten pristop organov stranke, vodstva in poslancev, bom odločitev spoštoval," je napovedal v današnji izjavi v državnem zboru. 

Ni pa nujno, da bodo poslanci sledili odločitvi organov stranke. Ko je predsednik Desusa Karl Erjavec, ki je možen mandatar morebitne nove vlade, le dva dni po izvolitvi na kongresu predlagal izstop iz Janševe vlade, so namreč štirje poslanci stopili na zavoro. Na sestanku z vodstvom so imeli po besedah poslanca Roberta Polnarja sredi minulega tedna pripravljene tudi izjave za izstop iz poslanske skupine Desusa.

Podgoršek upa, da poslanci ne bodo šli v drugo smer kot organi stranke. Prepričan je, da bosta prevladala dialog in razum ter bodo vsaj večji del poslanske skupine, organi stranke in vodstvo po razpravi enotni. Če bo Erjavec zbral zadostno število glasov za mandatarja, pa bo po Podgorškovih ocenah tudi odločitev stranke zelo jasna in ga bodo pri tem podprli. V primeru oblikovanja nove vlade pa si Podgoršek želi, da Desus ohrani vodenje kmetijskega resorja. Če mu bodo to zaupali, bo ta resor, kjer vidi še veliko izzivov, z veseljem vodil tudi v prihodnje.

DZ/Matija Sušnik
Kmetijski minister Jože Podgoršek ob prisegi v DZ.

Erjavcu se udeležba na koalicijskem sestanku ni zdela smiselna

Erjavec je sicer že takoj po izvolitvi javno pojasnil, da ne namerava biti član Janševe vlade, a da pričakuje vabila na koalicijske sestanke. Kot je pojasnil, je bil danes prvič vabljen na koalicijsko srečanje, a se je opravičil. Po njegovem mnenju udeležba ni smiselna, glede na to, da bodo organi Desusa odločali v četrtek.