neverjetno

Kenguruji lahko komunicirajo z ljudmi

B.K.
16. 12. 2020, 15.31
Posodobljeno: 16. 12. 2020, 15.33
Deli članek:

Nova študija kaže, da so kenguruji bolj inteligentni kot smo mislili doslej.

Profimedia
Kenguru

Študija, ki so jo opravili raziskovalci na Univerzi v Sydneyju ter na Univerzi Rohampton v Londonu, kaže da so kenguruji zmožni namerne komunikacije z ljudmi. To pomeni, da so njihove kognitivne sposobnosti razvite bolj kot so biologi predvidevali doslej.

Znanstveniki so obravnavali 11 kengurujev, ki živijo v rezervatu in niso bili udomačeni. Eksperiment je potekal tako, da so raziskovalci kengurujem ponudili hrano, zaprto v plastičnih skledah. Najprej so kenguruji sklede lahko odprli sami, zadnja pa je bila zaprta tako, da je vrečarji niso mogli odpreti.

Ker so živali vedele, da je v skledi hrana, so bile zelo motivirane, da bi do nje prišle. A ker je same niso mogle odpreti so se na pomoč obrnile k ljudem. Devet izmed 11 kengurujev je namreč po nekaj neuspelih poskusih priskakljalo do raziskovalcev, z dotikom pridobilo njihovo pozornost ter nato s smrčkom pokazalo proti zaprti posodi.

"To smo si razlagali kot namerno obliko komunikacije, kot prošnjo za pomoč," je dejal raziskovalec Alan McElligott.

Avtorji raziskave so poudarili, da se takšnega načina komunikacije poslužujejo udomačene živali kot so psi, konji in celo koze.