prehajanje med regijami ne bo mogoče

Hojs: "Če vas bo policist našel v drugi občini in ne boste imeli naložene aplikacije, sledi kazen"

A.S.
14. 12. 2020, 12.39
Posodobljeno: 2. 11. 2023, 13.18
Deli članek:

Prehajanje iz ene statistične regije v drugo ne bo dovoljeno.

Bobo
Policijska kontrola na občinskih mejah.

Pred kamere je poleg gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca na dopoldanski konferenci stopil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Ponovil je že znano: v regijah z boljšo epidemiološko sliko (Osrednjeslovenska, Gorenjska, Obalno-kraška in Goriška) se s polnočjo sprošča prepoved gibanja med občinami, pod pogojem, da imate naloženo in aktivirano aplikacijo #OstaniZdrav. Prehod med posameznimi regijami, četudi gre za zgoraj omenjene statistične regije, kjer je epidemiološka slika boljša kot drugod po državi, ni dovoljeno.

Če vas policist v drugi občini zasači brez aplikacije, sledi kazen

Na primeru zaposlenega, ki prihaja na delo v eno od omenjenih štirih regij iz preostalih regij, kjer sproščanje ukrepov še ne velja,  je Hojs pojasnil, da lahko ta oseba v regiji le dela, ne more pa na primer nakupovati. 

Na vprašanje, kaj naj pri prehodu občinskih meja storijo ljudje, ki nimajo pametnega telefona in si aplikacije za sledenje ne morejo namestiti, je Hojs odvrnil, da se mu zdi, da večina pametne telefone vendarle ima.

Kot podoben primer je izpostavil namestitev zimskih pnevmatik: "Pozimi je potrebno namestiti zimske gume. Ta obveza ne velja za Primorsko, vendar če želite priti v notranjost, v drugo regijo, je uporaba zimskih gum obvezna. Zato ne vidimo posebej velikih težav povezanih s tem vprašanjem. Če se bo ta zadeva pokazala kot kritična, bomo razmislili, kako to rešiti".

Kdaj sledi kazen?

Če aplikacije ob prehodu občinske meje ne boste pokazali policistu, po Hojsovih besedah ne boste prejeli kazni, vendar se boste morali obrniti. "Če pa vas bo policist našel v drugi občini in ne boste imeli naložene aplikacije, sledi kazen," je ob tem opozoril Hojs. 

Vpogled v zasebno komunikacijo?

Kot so nam podrobneje pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, sprejet odlok ne posega v ustavno zagotovljeno pravico do zasebnosti. "Policija ne bo pregledovala elektronskih naprav. Oseba se lahko sama odloči, ali bo aplikacijo pokazala kot dokazilo za uveljavljanje izjeme, podobno kot osebe na meji pokažejo policistu SMS z namenom dokazovanja, kdaj so prestopili meje. Ne gre za vpogled v posameznikovo zasebno komunikacijo," so poudarili.

Dodali so, da policija ne bo nadzorovala uporabe aplikacije, temveč bo "nadzirala gibanje med občinami v okviru rednih in naključnih kontrol. Oseba, ki želi uveljavljati to izjemo (6. člen), bo policistu pokazala, da uporablja aplikacijo. Če je ne uporablja, ali je ne želi pokazati, šteje, da izjema zanjo ne velja - podobno kot to velja za osebe, ki prehajajo meje občine in ne izkažejo ene izmed 13 trenutno veljavnih izjem." Občan, ki krši odlok, ki omejuje gibanje med občinami, in ne uspe dokazati ene od izjem, pa se lahko kaznuje z globo med 400 in 4.000 evri.

Po vzoru Nemcev

Odlok, ki bo v veljavi do vključno 23. decembra, bo vlada ponovno pretehtala že v četrtek. Pripravili pa bodo tudi osnutke odlokov, ki bodo v veljavi od 24. decembra do konca novoletnih praznikov. Pri tem naj bi se Slovenija zgledovala predvsem po Nemčiji.

STA
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs