Cepivo proti covidu

Gre zgolj za zbiranje interesa za cepljenje ali tudi postavitev v vrsto? Oboje, je pojasnil Kacin

B.K.
14. 12. 2020, 12.38
Posodobljeno: 14. 12. 2020, 22.13
Deli članek:

Že dober teden dni je mogoče preko spleta izraziti interes za cepljenje. Se s tem samodejno postavite v čakalno vrsto za cepljenje?

Bobo
Jelko Kacin

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki poziva k izkazu interesa za cepljenje proti covidu, je prejšnji teden sporočil, da to izraženje interesa, ki ga lahko opravimo preko portala e-uprava, še ne pomeni, da se s tem postavimo v čakalno vrsto za cepljenje. Premier Janez Janša je kasneje dejal, da izraz interesa že pomeni postavitev v čakalno vrsto. Vladni govorec za covid Jelko Kacin je danes pojasnil, da sta obe trditvi pravilni. najprej se bo namreč cepilo kritične skupine, potem pa bodo na vrsto prišli tudi ostali. Tisti, ki so izrazili interes za cepljenje bodo imeli prednost pred tistimi, ki ga niso.

"Strategija cepljenja jasno govori, da je treba njprej precepiti najbolj ogrožene kategorije. to so zdaj predvsem starostniki, prebivalci domov za starejše, ko bo ta del populacije precepljen, je treba precepiti tudi zdravstveno osebje. V skladu s to strategijo in v odvisnosti od vrst in količin cepiva, ki bodo na voljo, se bo cepilo najprej prioritetne skupine in potem pridejo na vrsto tudi druge. Ampak prijava interesa zagotovo je zelo jasen znak za vlado, za Ministtrstvo za zdravje, za tiste institucije, ki bodo izvajale cepljenje, da potrebujemo več teh cepilnih točk in da se temu prilagodimo. Gre za pripravo načrta in gre tudi za spoštovanje volje pri tistih, kjer je bila izražena prej kot pri drugih," je pojasnil Kacin.

Ob tem pa je opozoril, da kljub temu, da se bo cepljenje proti covidu začeli relativno kmalu, so pred nami še vedno težki meseci. Letni čas je namreč bolj naklonjen virusu kot nam, zato se bo ta kljub cepivu verjetno še dalje širil.