Seznam

Kaj vse se jutri (ne) odpira? Kako je z masažami, solariji, savnami ...

B.K./S.R.
14. 12. 2020, 12.08
Posodobljeno: 14. 12. 2020, 12.19
Deli članek:

Vlada se je konec tedna seznanila s stanjem v zdravstvenem sistemu in stanjem v gospodarstu. Odločili so se, da ob zelo strogih pogojih dovolijo izvajanje nekaterih dejavnosti, ki so doslej imele prepoved dela. Zaostrili bodo tudi inšpekcijski nadzor in kaznovanje kršiteljev.

Profimedia
Frizerji bodo lahko pričeli z delom.

Od jutri pa vse do 23. decembra se bodo obstoječim izjemam, ki jim je že dovoljeno obratovanje, pridružile še nekatere druge dejavnosti, je na današnji novinarski konferenci povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

V vseh statističnih regijah se sproščajo:

  • cvetličarne;
  • avtopralnice;
  • kemične čistilnice;
  • izvajanje higienske nege (frizerska dejavnost, brivska dejavnost, ličenje, manikura, pedikura in nega obraza);
  • vse finančne storitve.

V tistih regijah, kjer je epidemiološko stanje boljše (gre za osrednjeslovensko, goriško, obalnokraško in gorenjsko regijo), se dovoljuje tudi odprtje:

  • prodajaln z oblačili in obutvijo;
  • prodajaln s športno opremo;
  • prodajaln z motornimi vozili;
  • dovoljuje se tudi prodaja oblačil in obutve v tistih prodajalnah, ki primarno prodajajo živila.

Pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno!

Nikjer ni dovoljeno izvajanje masaž, odprtje solarijev, savn in kopeli, ter salonov za nego telesa in za tetoviranje ter piercing.

Vse omejitve za trgovine in dejavnosti ostajajo enake, kot jih zahtevajo prejšnji vladni odloki. Tako je še vedno obvezna uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in največ ena oseba na 30 kvadratnih metrov.

Motivacija: preprečevanje dela na črno

Vlada se je sicer za te sprostitve, ki gredo malce mimo pred tedni objavljenega načrta sproščanja, odločila zato, da omeji delo na črno. "Ocenjujemo, da je bolje imeti nekatere storitve pod zdravstveno kontrolo, kot pa da se odvijajo na črno in s tem povzročajo še več možnosti za okužbo," je pojasnil Počivalšek. Ob tem je poudaril, da bo tržna inšpekcija, ki šteje več kot 100 zaposlenih, v tem obdobju vse aktivnosti usmerila v smeri preprečevanja in kaznovanja morebitnih kršitev.

Kako bo za božič?

Vlada je delno sprostitev sprejela do 23. decembra. Kako pa se bo življanje odvijalo med prazniki, pa bodo odločili na seji v četrtek, je še napovedal Počivalšek.

Javni potniški promet

Vlada je na dopisni seji sprejela tudi odlok, v skladu s katerim se od jutri do vljučno s 23. decembrom ponovno sprošča javni potniški promet, a s precejšnjimi omejitvami. Kot je pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, bo glede na to, da fakultete, šole in vrtci ne delujejo, javni potniški promet potekal po počitniškem voznem redu. Izvajal se bo seveda v skladu z vsemi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), dovoljena pa bo zgolj polovična zasedenost avtobusov in vlakov, za kar bo odgovoren izvajalec potniškega prometa. Sicer pa glede na obdobje pretirane zasedenosti ne pričakujejo, je pojasnil Vrtovec.

Kot smo sicer že poročali, je vlada včeraj odločila tudi, da se ponovno odpira obratovanje krožnih kabinskih žičnic, vlečnic in sedežnic, in sicer za največ eno osebo oziroma več oseb, v kolikor gre za člane istega gospodinjstva. Kot je pojasnil Vrtovec, pa to ne velja za nihalke. Glede teh se z NIJZ še vedno usklajujejo, do uskladitve pa bo obratovanje teh še vedno prepovedano.