"bolj nevarno za širjenje virusa"

Gantar o sproščanju ukrepov: Gre za en teden pod strogimi pogoji, namen je preprečiti delo na črno

A.S.
14. 12. 2020, 10.03
Posodobljeno: 14. 12. 2020, 11.29
Deli članek:

Gantar še vedno meni, da bi morali nenujne gospodarske dejavnosti ustaviti že prej.

STA
Minister za zdravje Tomaž Gantar

Na včerajšnji seji je vlada sprejela nov odlok, ki od torka naprej pa vse do 23. decembra uvaja omilitev nekaterih ukrepov, čeprav je minister za zdravje Tomaž Gantar pred dnevi omenjal celo zaprtje gospodarstva za 14 dni. Spomnimo: Slednjemu je nasprotoval minister za gospodastvo Zdravko Počivalšek, ki je zagovarjal spremembo stretegije boja proti širjenju novega koronavirusa in postopno sproščanje omejitev. 

Gantar se je po seji oglasil tudi na družbenem omrežju Twitter in se zahvalil vsem zdravstvenim delavcem in vsem, ki upoštevajo omejitvene ukrepe ter s tem varujejo zdravje in življenja. "Zaradi vas smo epidemijo uspeli omejiti prej, preden bi presegla zmogljivosti našega zdravstvenega sistema," je zapisal. Vse delodajalske in sindikalne centrale je pozval, da aktivno nagovorijo člane in vse zaposlene o namenu in smislu upoštevanja ukrepov. "Samo tako se lahko izognemo zaostritvam v času praznikov in jih preživimo čim bolj mirno in varno," je dodal in pozval k naložitvi mobilne aplikacije o stikih z okuženimi.

Izpostavil je, da gre pri začasnem rahljanju za mnenje stroke in sporočil, da še vedno zagovarja, da bi morali nenujne gospodarske dejavnosti ustaviti že prej: "Takšno je bilo mnenje stroke, gre za en teden pod strogimi pogoji, namen je preprečiti delo na črno, ki je bolj nevarno za širjenje virusa. Industrija ima med prazniki kolektivne dopuste, sem pa še vedno na stališču, da bi morali nenujne gospodarske dejavnosti zaustaviti že prej".

Argument za odpiranje delovanja nekaterih dejavnosti je že pred dnevi izpostavila Obrtna zbornica Slovenije, ki ugotavlja, da se je zaradi prepovedi opravljanje nekaterih storitev precej povečalo delo na črno, ki poteka v povsem nenadzorovanih in zato nevarnejših okoljih.