Ni časa za preigravanje

Gantar: Smo v velikih težavah, priložnosti za sproščanja ni. Tonin Janšo prosil, naj ne tvita

L.K.
10. 12. 2020, 20.54
Posodobljeno: 10. 12. 2020, 21.42
Deli članek:

Skoraj tretjina državljanov se ne drži ukrepov. V primeru sproščanja ukrepov bi po praznikih sledilo poslabšanje.

Bobo
Minister za zdravje Tomaž Gantar

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v Tarči poudaril, da smo v velikih težavah in napovedal, da bodo v prihodnjih dneh iskali kompromis z gospodarstvom. Ob tem pa dal vedeti, da bo pogovore treba zaključiti, bodisi s podporo aktualni vladi bodisi z dogovorom za drugo možnost. Časa za preigravanje po njegovih besedah ni.

Gantar je dal vedeti, da vladna strategija sproščanja ukrepov ne velja več, saj da Evropska komisija in Evropski center za nalezljive bolezni svetujeta, da se ukrepov zaradi potencialnega poslabšanja po praznikih ne sprošča. Ob tem je dejal, da se skoraj tretjina Slovencev ukrepov ne drži, kar kažejo ankete. »Zato priložnosti za kakšna pomembna sproščanja ni,« bodo pa v soboto preverili, kje bi lahko stopili korak nazaj.

Vlada dela dobro

Notranji minister Aleš Hojs je za nezaupanje v vlado okrivil medije. 

Med gosti je bil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je delo vlade ocenil kot dobro in učinkovito. Obregnil se je le ob bedarije, kot je dejal, torej odpiranje političnih tem, za katere so se dogovorili, da jih na tak način ne bodo. Za smešna je razglasil sklepanja, da bi poslanci njegove stranke SMC morda prebegnili v DeSUS in glasovali za Koalicijo ustavnega loka, pri čemer je ocenil, da morebitna leva vlada ne bi bila tako učinkovita.

Da je aktualna vlada učinkovita, se je strinjal tudi obrambni minister Matej Tonin. Je pa razkril, da je v sredo predsednika vlade Janeza Janšo prosil, naj se za mesec dni odpove tvitanju. Ob tem je o KUL dejal, da trenutno stabilne vlade brez NSi ni mogoče zgraditi.

Tonin je dejal tudi, da bi morali pri komunikaciji biti bolj pazljivi, manj grozeči. Mediji so zato upravičeno kritični, je dodal, a da so določene stvari napihnjene.