Albanska prestolnika

Umrl, ker je kršil policijsko uro. Odstopil notranji minister

L.K./STA
10. 12. 2020, 21.02
Posodobljeno: 10. 12. 2020, 21.03
Deli članek:

V Tirani so v sredo izbruhnili izgredi med policijo in protestniki, ki so se na ulice odpravili, potem ko je policija dan prej ubila 25-letnika. V izgredih je bilo ranjenih več ljudi.

Profimedia
Sander Lleshaj

V albanski prestolnici se je v sredo kljub omejitvam v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa zbralo več sto protestnikov. Zahtevali so pravico in pozivali notranjega ministra Sanderja Lleshaja k odstopu.

Nekateri so v vladna poslopja in policijo metali kamenje in bakle. Skušali so vdreti tudi v prostore vlade in notranjega ministrstva. Policija se je odzvala s solzivcem.

Najmanj deset ljudi je potrebovalo zdravniško oskrbo, en policist pa je utrpel hujšo poškodbo očesa in so ga morali operirati, so poročali lokalni mediji.

V izgredih je bilo poškodovanih tudi več policijskih vozil. Skupilo jih je tudi božično drevo pred vladnim poslopjem.

Notranji minister Lleshaj je danes odstopil. "Zdaj je trenutek, da zaprem poglavje svojega dela na čelu notranjega ministrstva," je zapisal na Facebooku in dodal, da prevzema odgovornost za "nepravično" izgubo življenja državljana.

Povod za izgrede je bil incident v torek, ko je policist ustrelil in ubil 25-letnika, ki je kršil policijsko uro. Svojci so pojasnili, da je šel okoli polnoči ven, da bi kupil cigarete.

Oblasti so napovedale preiskavo incidenta. Policista, ki je sicer trdil, da je bil mladenič oborožen, pa so aretirali.