pozivi k odprtju trgovin

Sindikat delavcev trgovine podprl Počivalškov predlog korenite spremembe strategije boja proti epidemiji

A.S.
9. 12. 2020, 16.24
Posodobljeno: 9. 12. 2020, 17.03
Deli članek:

Sindikat delavcev trgovine Slovenije podpira predlog gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, da je potrebna korenita sprememba strategije boja proti širjenju novega koronavirusa in poziva k odprtju trgovin.

Reuters
Pozvali so k odprtju trgovin.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je na predsednika vlade Janeza Janšo naslovil pismo s pozivom k odprtju trgovin. Zapisali so, da zaposleni v trgovinah, ki jim je bilo odrejeno čakanje na delo, "danes z zmanjšanimi plačami živijo praktično na ali celo pod pragom tveganja revščine, tisti, ki pa svoje delo pogumno opravljajo v nujnih prodajalnah, za to delo še vedno prejemajo minimalno plačilo".

Navedli so, da želijo zaposleni v trgovinah obstrogem spoštovanju varnostnih ukrepov delati, vlado pa pozvali, da zagotoviti ustrezen inšpekcijski nadzor delodajalcev ter krizni dodatek v minimalni višini 250 eur za delo v tveganih razmerah tudi zaposlenim, ki niso deležni okrilja javnih služb.

Podprli so predlog ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, ki je predlagal korentino spremembo strategije boja proti epidemiji. Spomnimo: Počivalšek je predlagal naj za vsako dejavnost zdravstvena stroka predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato pa naj se vse sile usmeri v strog nadzor njihovega spoštovanja in strogo kaznovanje morebitnih kršitev. 

V sindikatu so ponovno spomnili na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki kažejo, da trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci. Opozorili so tudi na porast dela na črno. 

Ukrepe, ki bodo pomagali zdravstveni stroki, bi morali po njihovem mnenju iskati tudi izven gospodarstva, primerno spremembo strategije pa naj predlagajo za to pristojne inštitucije.