nabava brez ddv

Sedmi protikoronski zakon bo ukinil DDV za cepiva in teste

B.K./STA
9. 12. 2020, 15.08
Posodobljeno: 9. 12. 2020, 15.12
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje je v predlog sedmega protikoronskega zakonskega paketa vključilo predlog za oprostitev davka na dodano vrednost (DDV) za cepiva proti covidu-19, teste za novi koronavirus, opremo za testiranje in cepljenje in vse s tem povezane zdravstvene storitve, so zapisali na spletni strani ministrstva.

Profimedia
Cepiva proti covidu se bodo prodajala brez davka na dodano vrednost.

Če bo predlog sprejet, bodo vsa cepilna mesta, bolnišnice, zdravstveni domovi, koncesionarji in mobilne enote ter vsi, ki bodo izvajali testiranje, lahko učinkovine in potrebno opremo kupovali brez DDV.

Kot so zapisali ministrstvu, je bil tak predlog predhodno sprejet na ravni Evropske unije. Tam je doslej veljalo, da lahko države članice uveljavijo nižjo stopnjo DDV za prodajo cepiv, ne pa za komplete za cepljenje in testiranje. Po novem bo mogoča uveljavitev ničelne stopnje DDV oz. oprostitev DDV tudi na tem področju, pri čemer se bodo države lahko same odločile, do katere mere ter za katere učinkovine, opremo in zdravstvene storitve bodo uveljavile nižjo oziroma nično stopnjo DDV.

Na ministrstvu verjamejo, da bi Slovenija s cenejšim testiranjem omogočila večje število opravljenih testov, s cenejšim cepljenjem pa zmanjšala obremenitev zdravstvenega sistema. Hkrati bi ukrep administrativno razbremenil vse, ki se oz. se bodo ukvarjali s testiranjem in cepljenjem ter zmanjšal njihove stroške.

Predlog ukrepa, ki bi veljal do 31. decembra 2022, mora najprej potrditi vlada, nato bo zakon po nujnem postopku obravnaval DZ, sledila bo objava v uradnem listu in nato uveljavitev, so navedli v sporočilu.