grozljivka

Ganljivo pričanje partnerke umorjenega surferja: "Odvzel si mi možnost, da bi še zadnjič čutila toplino njegovega telesa"

B.K.
9. 12. 2020, 14.37
Posodobljeno: 9. 12. 2020, 15.19
Deli članek:

Novozelandec, ki je lanskega avgusta umoril avstralskega surferja, je dobil 15 let zaporne kazni.

Facebook
Umorjeni Sean McKinnon in njegova partnerka Bianca Buckley.

Na Novi Zelandiji se je zaključilo sojenje Marku Garsonu, ki je avgusta lani umoril avstralskega surferja Seana McKinnona. Obsojen je bil na 15 let zaporne kazni.

Zaščitil jo je s svojim telesom

Umor se je zgodil na grozljiv način. McKinnon in njegova partnerka Bianca Buckley sta kampirala v bližini mesta Raglan, ko je do njunega avtodoma pristopil 23-letni Garson, razbil šipo in od njiju zahteval ključe avtomobila. McKinnon je začel brskati za ključi in napadalca prosil naj jima ne stori nič žalega. A Garson je kljub temu potegnil pištolo in začel streljati v vozilo. McKinnon, ki je s telesom zaščitil svojo partnerko, je prestregel dva naboja. Zadela sta ga v život in glavo. Bil je na mestu mrtev.

Ganljiva izpoved

"Bila sva edinstvena. Skupaj sva živela ljubezensko zgodbo," je v ganljivi izpovedi na obravnavi dejala Buckleyjeva. "Pred sabo je imel še toliko življenja."

"Vprašal te je, kako ti lahko pomagava. Poskušal je najti rešitev," je v sodni dvorani dejala žalujoča partnerka umorjenega in se obrnila k napadalcu. "Rekel si: 'Imam pištolo. Daj mi je**ne ključe.'"

"Ustrelil si ga. Zaslišala sem njegov stok ... Gledala sem, kako je življenje zapustilo njegovo telo."

"Prosila sem te za trenutek, da se od njega poslovim. A ti si bil tako krut. Odvzel si mi celo možnost, da bi še zadnjič začutila toplino njegovega telesa."

Buckleyeva je po umoru slabo oblečena pobegnila v bližnji gozd. Poškodovana od vejevja in trnja je po slabih treh kilometrih dosegla prvo hišo. Tam je poklicala policijo.

Garson je medtem sedel v avtodom, kjer je še ležalo McKinnonovo truplo. Kasneje se je trupla znebil v bližnjem naselju. Policija je napadalca po dolgem pregonu prijela 24 ur kasneje.

Pričala tudi sestra

Na sojenju je prav tako pričala McKinnonova sestra. "Strah ostaja z mano. Pričakujem le slabe novice. Čakam, da bo to, kar je prišlo po mojega brata, prišlo še po mene in moje otroke. Komaj še živim," je dejala Emmeline McKinnon.

Garsonu je bilo ob pričanju McKinnonovih bližnjih vidno neprijetno. Med govorom Buckleyjeve si je večkrat obrisal solze.

Bil je pod vplivom drog

Napadalec je bil po besedah tožilke Jacinde Hamilton ob "izprijenem" in "izjemno nasilnem" dejanju pod vplivom metamfetaminov. Na grbi je sicer imel že 21 obsodb, večino zaradi tatvin. Pištolo pa je pri sebi imel iz bizarnega razloga, saj je pred tem prijatelja prosil, če bi ga tisti večer ubil.

Sodnica Christine Gordon je Garsona najprej obsodila na dosmrtno ječo, nato pa mu je odobrila možnost pogojnega izpusta po 15 letih.