Simonitija ni bilo

VIDEO: Zlatko v DZ o tem, ali je pljunil in kaj se je dogajalo s snemalcem in Krekom. Janši pa namenil primerjavo z jastrebom

L.K.
9. 12. 2020, 14.46
Posodobljeno: 9. 12. 2020, 15.42
Deli članek:

Glasbenik je dobil priložnost, da predstavi svojo plat zgodb(e).

Bobo
Raper Zlatko na enem od protivladnih protestov.

Včeraj je v državnem zboru po seji odbora DZ za kulturo besedo dobil tudi glasbenik Zlatan Čordić - Zlatko. Seja je bila sklicana na zahtevo poslanske skupine Levica, obravnavali pa so poziv k odpravi nepravilnosti in zamud ministrstva za kulturo pri vodenju postopkov vpisa v razvid samozaposlenih v kulturi in vlog za pridobitev pravice do plačila prispevkov za socialno varnost. Razpravljali so tudi o odvzemu statusa samozaposlenega v kulturi, ki je doletel Čordića.

Ta je, kot je danes opozoril na družabnih omrežjih, »po sedmih mesecih javnega linčanja mojega imena in kredibilnosti s strani enostranskim medijev« dobil priložnost, da predstavi svojo plat zgodbe.

Takšni in drugačni incidenti

Twitter
Slovenska vojska je potrdila, da priljubljeni raper ni pljunil pripadnika vojske.

O čem teče beseda? Na kratko, začenši s proslavo ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani, ko je bil slovenski glasbenik na družabnih omrežjih obtožen, da je pljunil poveljnika Garde Slovenske vojske; temu je sledil incident na petkovem protestu, ki se je odvil 16. oktobra – Zlatko je na protestu pristopil do snemalca Nove24TV, mu odvzel kamero in zahteval izbris posnetkov, ki so nastali med protestom. Ostane še 23. november, ko je Zlatko skupaj še z eno osebo na ulici v prestolnici sledil direktorju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milanu Kreku, se izdajal za novinarja ter mu zastavljal vprašanja o ukrepih zoper epidemijo novega koronavirusa, početje pa snemal in objavil na svojem Facebook profilu. Čordić se je Kreku pozneje opravičil.

Izbrisan

Ministrstvo za kulturo je Čordića izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi. Kot je razvidno iz odločbe, so zapisali, da naj bi s svojim javnim delovanjem bistveni del ustvarjalnega časa namenjal aktivnostim, ki niso povezane z opravljanjem dejavnosti, zaradi katere je bil vpisan v razvid. Do statusa samozaposlenega je bil sicer upravičen do konca julija 2022.

Vsaka misel je delo

Čordić je svojem govoru poudaril, da je aktivizem njegova pravica in navdih za ustvarjanje. Da ni v dovoljšnji meri posvečal časa opravljanju dejavnosti, je označil za laž izmišljotino, pri tem pa navedel, da je letos izdal nov album, kar je dokaz, da so mu status odvzeli »protipravno«. »Kakšno nedelo? Prva in vsaka moja misel je delo,« je poudaril in razglasil, da je ploščo ustvarjal v Cankarjanskem duhu, kljub »močni izgorelosti«, ki jo je doživel maja 2017. Dodal je še, da je letos posnel šest videospotov, od tega dva v sodelovanju z drugimi glasbeniki, ter da je lani skupaj s pisateljem Jurijem Hudolinom napisal »biografijo O smehu Zlatka Čordića«.

Facebook
Zlatko in Milan Krek

Besede za Janšo

»Janševim medijem« odpušča, da so ga pribili na križ, je dejal v nadaljevanju in dodal, da se dobro zavedajo, kaj počnejo. Sledilo je zanikanje »vseh laži, spletk in prevar enostranskih medijev, namenjenih blatenju mojega imena«. »Nisem pljuval na častno Gardo Slovenske vojske, to so tudi sami potrdili. Nisem se spravil na harmonikarja; vprašal sem ga, če bi se slikal z mojim transparentom, na katerem je pisalo »Za več slovenske glasbe v Sloveniji«. Snemalcu Nove24 v nobenem trenutku nisem fizično želel storiti ničesar slabega, kaj šele ukrasti kamere, kot so kasneje poročali. Meni je žal za moja dejanja, oni pa se za svoje laži še niso nikoli opravičili. Najnovejša laž je prišla s strani uslužbenke ministrstva za kulturo, Minke Jerebič, ki zdaj trdi, da sem ji grozil po telefonu,« čemur je pristavil, da se bo »resnica izkazala na sodišču, ker verjamem v pravno državo«. »Nisem pozival k nenošenju mask. To je bilo vzeto iz konteksta in je navsezadnje šlo za sarkazem. Kot na primer, ko sem se gospodu Kreku predstavil kot novinar in ga vprašal, če je še živ. Se pravi, to je bil hec. V teh časih mislim, da je smeh pol zdravja, druga polovica je pa imunski sistem. In jaz nikoli ne bom pozival na sovraštvo, ampak ravno obratno. Pozivam z ljubeznijo, da državljane nagovarjamo, da smo aktivni tudi športno in da skrbimo za našo kondicijo,« je še dejal v nadaljevanju.

Imel je tudi sporočilo za predsednika vlade Janeza Janšo. Da se ukvarja z njim, mu pove, da mu je trn v peti in da so njegove besede in aktivizem »še kako resnične in pomembne«. »Morda bi podprl tudi vas, gospod Janez, če ne bi ostali ujeti v letu '41 in '91. Ker slab politik je tisti, ki gleda v preteklost, pravi državnik pa mora gledati v prihodnost in predvsem imeti vizijo. In tudi če vzamete vso perje temu jastrebu, bo še vedno ostal jastreb in nikoli ne bo postal golob.«

Minister za kulturo Vasko Simoniti ni bil prisoten.