"Imajo se lepo"

Kacina opozorili na koline, »da ga, po domače rečeno, biksajo«; zaprosil je za komentar

L.K.
9. 12. 2020, 12.28
Posodobljeno: 9. 12. 2020, 12.30
Deli članek:

Tudi vladni govorec je imel vprašanje.

STA
Jelko Kacin

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je vprašanje za gostjo imel tudi vladni govorec Jelko Kacin.

Ta je bil, kot je uvodoma pojasnil, pred njenim začetkom po telefonu opozorjen na mnogotere facebook objave na temo zabav, kolin, »da se imajo lepo, da ga, po domače rečeno, biksajo«, predstavljena analiza Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa kaže, da se je od 16. novembra pa do 6. decembra glede na najverjetnejšo lokacijo prenosa okužbe največ ljudi okužilo na delovnem mestu, in sicer 25,67 odstotka. Sledi okužba v družini oziroma skupnemu gospodinjstvu z 22,91 odstotka ter DSO/SVZ s 14,64 odstotka. Četrta so zasebna druženja z 2,35 odstotka.

Kacin je o analizi dejal, da je kategorij v njej »relativno malo«. »Vsi to pripišejo več ali manj okužbi na delovnem mestu,« zato je epidemiologinjo Evo Grilc zaprosil za komentar te ugotovitve. Ta je priznala, da je dejavnik pri rezultatih tudi zanikanje in da bi »ta delež druženj lahko bil večji, zlasti ker se približuje čas kolin, čas tudi drugih domačih opravil, tako v narekovaju.«