V slepi ulici

Počivalšek Gantarju: Do sedaj smo spoštovali vse predloge, a rezultatov ni. Predlagam korenito spremembo

L.K./STA
8. 12. 2020, 11.49
Posodobljeno: 8. 12. 2020, 15.45
Deli članek:

Tomaž Gantar je zaostritev ukrepov na področju gospodarskih dejavnosti predlagal že v začetku novembra.

Bobo
Po njegovih besedah si moramo "enostavno priznati, da smo na strateški ravni v slepi ulici".
"Podpiram vse obrtnike, ki želijo varno delati in s postopnim sproščanjem ukrepov bomo znanje in za slovensko gospodarstvo naredili največ, predvsem pa za ohranitev delovnih mest in socialne stabilnosti," je dejal Počivalšek.

Poziva k zaustavitvi oziroma zaprtju gospodarskih dejavnosti zaradi slabe epidemiološke situacije, ki ga je minister za zdravje Tomaž Gantar v ponedeljek posredoval gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, ta ne bo podprl. Kot je zapisal na Twitterju, namesto tega predlaga korenito spremembo strategije boja proti epidemiji.

"Do sedaj smo spoštovali vse predloge, tudi javno smo jih zagovarjali, vendar z njimi žal ne dosegamo pričakovanih rezultatov. Zato predlagam korenito spremembo strategije in podpiram zahteve gospodarstva," je zapisal Počivalšek.

V sporočilu, ki so ga posredovali z ministrstva, je dodal, da razume in spoštuje dejstvo, da je zdravstveni sistem na robu zmogljivosti, vendar glede na razvoj dogodkov ugotavlja, da Slovenija s trenutno strategijo zajezitve epidemije ne dosega pričakovanih rezultatov. "Imamo stroge ukrepe in najdaljše zaprtje javnega življenja v regiji, pa nam kljub temu števila okuženih nikakor ne uspe znižati, kot bi vsi skupaj želeli," je dodal.

Ob opozorilih iz gospodarstva, da se številne dejavnosti izvajajo na črno, je stopil na stran podjetnikov. "Mislim, da je bolje imeti imeti nekatere zadeve, ki se množično izvajajo na črno, ob nadzorovanih in strogih ukrepih v izvajanju, kot pa da se to dela na način, ki še bolj prispeva k širjenju okužb," je dejal Počivalšek, ki namesto zapiranja dejavnosti predlaga drugačen pristop. In sicer naj za vsako dejavnost zdravstvena stroka predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato pa naj se vse sile usmeri v strog nadzor njihovega spoštovanja in strogo kaznovanje morebitnih kršitev. 

Po njegovih besedah si moramo "enostavno priznati, da smo na strateški ravni v slepi ulici". Epidemija se je razvila predvsem v psihološko krizo zaupanja. Ni dovolj, da imamo dobre ukrepe v teoriji in na papirju, temveč jih morajo ljudje spoštovati tudi v praksi, je poudaril.

"Da bi to dosegli, moramo pridobiti zaupanje ljudi. Pri tem niso krivi ljudje, ki očitno kršijo predpisane ukrepe, temveč mi, ker jih moramo z drugimi prijemi prepričati v njihovo upoštevanje," je prepričan. Prav tako je vse več indicev, da se številne dejavnosti izvajajo na črno, kar je z vidika tveganja širjenja okužb še toliko bolj nevarno, je opozoril.

Na ministrstvu tako predlagajo drugačen pristop. Za vsako dejavnost naj zdravstvena stroka predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato bi vse razpoložljive inšpekcijske službe usmerili v strog nadzor spoštovanja pravil in strogo kaznovanje morebitnih kršitev.

Poleg tega je nujna maksimalna pospešitev izvajanja hitrih testov, s čimer po navedbah gospodarskega ministrstva zamujamo. Po njihovem mnenju je nujno tudi preveriti, ali lahko država naredi napredek pri hitrem izdajanju karantenskih odločb in bolniškega staleža, da se evidentirano okužene takoj osami.

Da bo pozval k razmisleku o spremembi strategije, je Počivalšek napovedal že prejšnji teden na seji sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, poziv pa je ponovil tudi v ponedeljkovi oddaji Studio City.

Nujna takojšnja sprostitev gospodarstva, ne zaostrovanje ukrepov

Ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa niso prinesli pričakovanih rezultatov, zato je treba nujno čim prej sprostiti nekatere dejavnosti, je v skupnem pozivu zapisalo osem gospodarskih združenj. Prepričani so, da je pravi ukrep ponovno delovanje dejavnosti, a ob strogih zaščitnih ukrepih.

Pod poziv, ki so ga posredovali iz Kluba slovenskih podjetnikov, so se podpisali Združenje Manager, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Slovensko-nemška gospodarska zbornica, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Britansko-slovenska gospodarska zbornica.

"Pozivamo k odpiranju gospodarstva ob postavitvi jasnih protokolov, nadzora in testiranj. Verjamemo, da obstaja tudi mnogo bolj življenjska pot, kot je zaklepanje," je v današnji izjavi za javnost poudarila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc. Ukrepi naj bodo po njenih besedah "življenjski, zahteva naj se njihovo dosledno izvajanje, naj se jih nadzira in naj se omogoči čim več hitrih testov".

Kot so opozorila gospodarska združenja, je pomemben del gospodarstva vse bolj prizadet zaradi prepovedi ali močnih omejitev poslovanja, zaradi česar se gospodarska škoda iz dneva v dan močno povečuje. Po oceni GZS smo od konca septembra do konca novembra izgubili približno pol milijarde evrov, ki bi jo ustvaril zaprt del gospodarstva.

"Že zdaj vsak teden izgubimo 60 milijonov evrov dodane vrednosti. Če bi ukrepe v 14 dneh zaostrili, bi dodatno izgubili tudi do 700 milijonov evrov dodane vrednosti. Zato menimo, da so nujni drugačni ukrepi od dosedanjih in da nikakor ni prava pot v novih omejitvah in prepovedih za gospodarstvo," so poudarili, Smučeva pa je opozorila, da za številkami stojijo delavna mesta ter življenje podjetnikov in zaposlenih, pa tudi pokojninska in zdravstvena blagajna.

V Sloveniji se predlaga nepredvideno zapiranje. "Z nepredvidenim, neusklajenim in trdim lockdownom žagamo prihodnost, na kateri stoji celotna slovenska družba," je dejala Šmučeva. Do predvidenega zaprtja bi po njenem lahko prišlo, če bi bil dogovorjen v EU in bi šlo za skupinsko zapiranje za določeno obdobje. Kot je spomnila, je spomladi slovenska avtomobilska industrija stala, ker je stala evropska. Sedaj ta v Evropi ne stoji, če jo zapremo v Sloveniji, bodo podjetja deležna visokih penalov, ki so lahko milijonski, Slovenija pa bo postala nezanesljiv partner.

V gospodarstvu po njihovih informacijah ni tako visokih okužb, da bi utemeljevali zapiranje zlasti ne industrijskega dela. "Ti že sami izvajajo hitre teste in pozivamo, da se to čim prej omogoči čim večjemu številu podjetij, da lahko z večjo stopnjo varnosti in testiranja ohranimo gospodarstvo odprto," je dejala in dodala, da je pri ukrepih, ki ne delujejo po načrtih, treba pogledati, zakaj ne delujejo in kako bi lahko delovali. Opozorila je še, da je pri delu storitev, ki so se ob zaprtju lahko preselile na črni trg, preprečevanje okužb nemogoče.

Da popolno zaprtje gospodarstva ni rešitev, so prepričani tudi v AmCham Slovenija, ki kot poslovna skupnost vlado pozivajo, naj ne gre v to smer. "Smo za postopno sproščanje dejavnosti ob maksimalni skrbi za varnost in zdravje ljudi. Prav zato še posebej pozivamo k odgovornosti posameznikov, saj nam bo le skupaj uspelo krivuljo obrniti navzdol," je na današnjem virtualnem dogodku Coffee to Connect, kjer so govorili o pomenu fizične in kibernetske varnosti, poudarila generalna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik.

Osem gospodarskih združenj ob izpolnjevanju strogih pogojev sicer predlaga takojšnje odprtje vseh trgovin, dejavnosti, kot so frizerstvo, masaže, fizioterapije, druge higienske storitve, čevljarstvo, cvetličarstvo, opravljanje tehničnih storitev na domu, pa tudi zagon javnega potniškega prometa v omejenem obsegu, varstva predšolskih otrok in osnovnih šol vsaj za prvo triado.

Predlagajo dvofazno testiranje s hitrimi testi. Pred novim letom naj se izpelje hitro testiranje v celotni kritični infrastrukturi in na mestih z veliko frekventnostjo oseb, testno tudi v krajih z zelo visoko stopnjo okuženosti. Po novem letu pa predlagajo izvedbo množičnega testiranja s hitrimi testi po avstrijskem vzoru. Predlagajo tudi strožji nadzor nad spoštovanjem karantenskih odločb. "Menimo, da so navedeni ukrepi nujni za zajezitev okužb v decembru in januarju," so sklenili.

Popolno zaprtje gospodarskih dejavnosti

Gantar je medtem v dopisu, posredovanem v kabinet ministra za gospodarstvo, zapisal, da kljub sprejetju ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 ugotavljajo, da se epidemiološka situacija ne izboljšuje dovolj hitro, posledično pa se nadaljuje tudi izjemno kritična obremenjenost slovenskega zdravstvenega sistema.

Gantar je sicer zaostritev ukrepov na področju gospodarskih dejavnosti predlagal že v začetku novembra. Vlada je predlogom sledila ter v celoti prepovedala zbiranja, ustavila javni potniški promet in zaprla nenujne trgovine.