pritisk epidemije na zdravstvo

Vogrin: V UKC Maribor bolniško odsotnih skoraj 900 zaposlenih

B.K.
8. 12. 2020, 11.37
Posodobljeno: 8. 12. 2020, 12.12
Deli članek:

Covid-19 ne prizadane le tistih, ki so z njim okuženi pač pa tudi večino ostalih bolnikov.

UKC MB
UKC Maribor

STA
Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

V mariborskem kliničem centru opravijo mesečno približno 1500 operacij manj in med 10.000 in 15.000 ambulantnih pregledov manj kot v normalnih razmerah, je na današnji novnarski konferenci ocenil strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin. "Obravnavamo urgentne bolnike in bolnike z rakastimi obolenji, ostali so prikrajšani," je dejal.

Tudi to je razlog, da v času epidemije beležimo veliko presežnih smrti, je pojasnil. Ob tem pa je dodal, da je covid-19 huda bolezen, ki je predčasen vzrok smrti "za praktično vse paciente", ki umrejo na mariborskem covid oddelku.

Število pacientov v mariborski bolnišnici sicer ne upada, kar je zaskrbljujoče. Imajo več kot 200 hospitaliziranih covid bolnikov, intenzivno nego jih potrebuje 45. Ob tem v bolnišnici leži še približno 500 bolnikov, ki so hospitalizirani zaradi drugih stanj. "Obremenitve so zelo velike," je opozoril Vogrin.

Odsotnih skoraj 900 zaposlenih

Še bolj zaskrbljujoče je število bolniško odsotnih zdravstvenih delavcev v ustanovi. Danes je odsotnih že 887 zaposlenih. Okoli 300 zaradi okužbe s covidom ali vročene karantenske odločbe, ostali pa večinoma zaradi izgorelosti, ki je povezana s povečanimi obremenitvami zaradi epidemije. "Zdravstveno osebje je na robu izčrpanosti. Želimo si, da bi ta pritisk na bolnišnice pojenjal. Zato apeliram na vse prebivalce Republike Slovenije, upoštevajte vse predpise, sicer bo pritisk na bolnišnice takšen, da ga ne bomo mogli obvladati zaradi pomanjkanja osebja," je pozval Vogrin.

Zaskrbljujoči so tudi primerjalni podatki med prvim in drugim valom. V prvem so v UKC Maribor obravnavali 107 pacientov, v drugem pa do zdaj že 1064. To število se bo po Vogrinovem mnenju povišalo še vsaj za okoli 500.

Pet odstotkov okuženih zaposlenih nima simptomov

V mariborski bolnišnici so sicer začeli z intenzivnim izvajanjem testov med zaposlenimi. Opravili so nekaj manj kot 2.000 testov in ugotovili še en zaskrbljujoči podatek, da je okuženih približno pet odstotkov tistih zdravstvenih delavcev in osebja, ki ne kažejo nobenih simptomov. "To predstavlja dodatno veliko nevarnost za naše delo," je bil jasen Vogrin.