Priporočila

Kako naj potekajo obiski v domovih za starejše

G.G./STA
8. 12. 2020, 11.24
Posodobljeno: 8. 12. 2020, 11.25
Deli članek:

Ob spodbujanju varnih socialnih stikov stanovalcev domov starejših s sorodniki in prijatelji so v združenju Srebrna nit pripravili priporočila za takšne obiske, so zapisali v sporočilu.

Jure Zauneker
Center za starejše Murska Sobota

Na predlog in priporočila, ki so jih odločevalcem poslali pred tednom dni, se je že odzvala tudi vodja posvetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović. V odgovoru združenju je dejala, da obiskom ne nasprotuje, razen morda v "aktutno spremenjeni situaciji", ko tega ne dopušča obilica dela s premeščanjem stanovalcev, kar lahko traja nekaj dni.

"Obiski v takih razmerah pomenijo dodatno obremenitev za osebje domov, najbrž pa dodatno delo predstavlja tudi poslabšanje stanja stanovalcev zaradi osamljenosti. Obiski naj potekajo po hišnem redu, ki zagotavlja čim večjo varnost, če obiskovalci tega ne morejo upoštevati, seveda obiski niso izvedljivi," je odgovor Beovićeve navedlo združenje. Beovićeva je podprla tudi njihov poziv k financiranju opreme in hitrih testov.

V priporočilih Srebrne niti tako svetujejo, naj poskušajo domovi logistiko zagotavljanja stikov zagotoviti s pomočjo prostovoljcev Rdečega križa, civilne zaščite, Karitasa, pomoči študentov in delavcev na javnih delih.

Tudi ob prepovedi obiskov v domovih zaradi epidemioloških razmer svetujejo, naj za obiske veljajo izjeme, kadar omejevalni ukrepi pri oskrbovancu povzročijo spremembe, ki slabo vplivajo na njegovo zdravje in počutje, pa bi se te ob vključevanjem svojcev lahko izboljšale, in kadar je prisotnost svojcev potrebna zaradi učinkovite komunikacije pri oskrbovancu z okvaro sluha, vida, govora oziroma pri osebah z demenco. Izjeme pri obiskih priporočajo tudi ob pričakovani bližnji smrti oskrbovanca in drugih izjemah po presoji domskega zdravnika oziroma odgovorne osebe s področja zdravstvene nege.

V Srebrni niti opozarjajo na nujnost rednega presojanja smiselnosti omejitev stikov v domovih starejših na vsakih sedem dni. Spodbujajo uporabo dobrih praks pri drugačni organizaciji stikov v domovih z okužbami. Hkrati pa opozarjajo, da je treba vsem stanovalcem, ne glede na njihovo stanje, omogočiti telefonske in video klice ter sprejemati pakete s priboljški in drugimi potrebščinami v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vsi obiskovalci kot tudi vsi zaposleni morajo upoštevati vsa zaščitna navodila NIJZ in ministrstva za zdravje.

V Srebrni niti si želijo, da bi bila pripravljena priporočila zavezujoča za vse direktorje domov starejših. Kot opozarjajo namreč želijo imeti dokument, s katerim bi lahko uveljavili pravice do nujnih socialnih stikov s svojimi sorodniki v domovih, saj kljub nekaterim dobrim praksam prihaja do primerov kršenja človekovih pravic.