Poplave in plazovi

FOTO: Dramatične razmere na Obali, reka grozila več kot 50 stanovanjskim objektom

S.R./STA
9. 12. 2020, 15.56
Posodobljeno: 9. 12. 2020, 15.57
Deli članek:

Obilno deževje, ki so ga bili deležni v slovenski Istri od torka popoldne, je pustilo svoj pečat. Posledice zdaj počasi odpravljajo, cesti od Seče in Dragonje proti Sečovljam pa sta še vedno zaprti.

STA
Posledice obilnega deževja na Obali.

Obilne padavine so v kombinaciji z visokim plimovanjem povzročale precej težav. Stanje je oteževalo dejstvo, da so tla še razmočena, reke pa narasle še od nedeljskega deževja. Kar zadeva zaprti cesti, voda počasi izteka s cestišča oziroma teče v manjših količinah, ki ne bi smele ogrožati prometa, je ocenil poveljnik piranske civilne zaščite Robert Zirnstein. Prav zato računa, da bi lahko cesti kmalu ponovno odprli. V ta namen bodo poklicali še ekipo cestnega podjetja, ki bo morala oceniti, če je zagotovljena ustrezna varnost, in umakniti oznake za zaporo ceste, je dodal Zirnstein, ki je še vedno na terenu. 

Kot je priznal, niso še niti zaključili popisa škode, ki je nastala v nedeljo, zato bolj celovito oceno tokratne škode pričakuje do konca tedna. Kot pozitivno je sicer izpostavil, da je medtem prenehalo deževati. 

Mestna občina Koper
Zemeljski plaz, ki se je po obilnih padavinah sprožil med stanovanjskimi objekti na Cesti na Markovec.

Grozila Badaševica 

Napovedano poplavljanje nižjih predelov obale v Piranu danes sicer ob uporabi zaščitnih baraž ni povzročilo hujših preglavic. Zato pa iz koprske občine poročajo o več zalitih objektih in zemeljskih plazovih. Kot so sporočili z mestne občine, so gasilci opravili približno 50 intervencij, skupaj pa je bilo na delu več kot 100 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, delavcev komunalnih podjetij ter pripadnikov občinskih in regijske službe za civilno zaščito. 

Največ dela so imeli gasilci v Šalari, kjer je reka Badaševica prestopila bregove in grozila, da bo poplavila več kot 50 stanovanjskih objektov, hudo je bilo tudi na Cesti na Markovec, kjer je zemeljski plaz porušil več dreves, s tem pa poškodoval steber javne razsvetljave, bližnji plinohram in nekaj vozil, parkiranih pred objekti. 

Prav območju za bloki na Cesti na Markovec pa preti največja nevarnost, saj razmočena zemljina še naprej plazi, drevesa in vejevje so poškodovali in razbili nekaj oken, zato so morali policisti in gasilci nemudoma evakuirati 16 stanovalcev iz osmih stanovanj. Nekateri so se zatekli k svojcem, tiste stanovalce, ki začasnega prebivališča nimajo, pa je koprska občina nastanila v hotelu. 

STA
Posledice obilnega deževja na Obali.

Stanovalci na varnem

Po besedah vodje oddelka za zaščito in reševanje na koprski občini Igorja Rakarja so vsi stanovalci na varnem, plazenje pa spremlja tudi geolog, ki bo podal strokovno mnenje in predloge za sanacijo. Na Markovcu bodo pristojne službe že danes izpeljale najnujnejše ukrepe za odpravo posledic zemeljskega plazu in območje skušale zaščititi pred vnovičnim plazenjem. Stanovalci se bodo lahko v domove vrnili takoj, ko bo dovolj varno. 

Začasno je na delu neprevozna tudi stara Šmarska cesta, kjer delavci CPK že odstranjujejo posledice nočnega plazenja zemlje in naneslo vejevje, za promet pa so delno zaprte še cesta skozi Grinjan, cesta Škocjan-Triban in cesta iz Babičev na Pomjan. Deževje je sprožilo več plazov v Olmu, in sicer na cesti za Paštoran in nad Dolinsko cesto, manjši udori in nanosi zemljine pa povzročajo težave tudi na drugih cestah in poteh, kjer upravljavci nanose sproti odstranjujejo. 

Mestna občina Koper
Sanacija zemeljskega plazu, ki se je po obilnih padavinah sprožil med stanovanjskimi objekti na Cesti na Markovec.

Upadajo, a počasi

Neurje je sicer ponoči zalivalo kleti, garaže in stanovanjske objekte. Gasilci so v večini primerov črpali vodo, da bi preprečili hujši vdor v objekte, pa so na nižje ležečih območjih postavljali tudi protipoplavne vreče. V koprskem mandraču se je zaradi visoke plime odvezalo in potopilo nekaj plovil.

Kot so še zapisali na občini, gasilci nekaj dodatnih intervencij pričakujejo tudi čez dan, občanom pa svetujejo, naj bodo še posebej pozorni. Po podatkih agencije za okolje reke v slovenski Istri, ki so ponoči poplavljale v večjem obsegu, že počasi upadajo, vendar še poplavljajo. V spodnjem toku Dragonje na območju Sečovelj se poplavljene površine še ohranjajo. 

Kot opozarjajo, bo gladina morja v četrtek zjutraj ponovno izraziteje povišana. Predvidoma med 6. in 8. uro lahko morje poplavi nižje dele obale v višini okoli 30 centimetrov.