Astro

Tudi na ta način lahko krotimo sezonsko depresijo

sn
9. 12. 2020, 16.16
Posodobljeno: 12. 12. 2020, 19.55
Deli članek:

Jesen in zima sta lahko sončna in čudovita, a po drugi strani siva in deževna, krajši dnevi pa marsikoga žalostijo in prežemajo s tesnobnimi občutki.

Shutterstock
Skupini slovenskih znanstvenikov je uspelo razvozljati učinek ketamina na psiho.

Zaradi pomanjkanja svetlobe trpi predvsem razpoloženje, vzroki pa so večinoma psihološki. Manj svetlobe pomeni, da telo proizvaja manj vitamina D. Če nam ga primanjkuje, se počutimo pobite, več bi spali, pa še slabe volje smo.
Sezonska depresija
Sezonska razpoloženjska motnja (angl. seasonal affective disorder – SAD), znana tudi kot sezonska depresija, spada med atipične depresivne motnje. Gre za motnjo razpoloženja, ki obsega vsakoletno doživljanje depresivne epizode v jesenskih in zimskih mesecih, ko je manj naravne sončne svetlobe. Pri tej obliki se depresija spomladi ali poleti navadno umakne.


Kaj doživlja človek s sezonsko depresijo
Poleg običajnih depresivnih občutkov je za sezonsko depresijo značilna večja potreba po spanju, zaradi česar sta jutranje vstajanje in ohranjanje budnosti oteženi. Značilen je tudi povečan tek, zlasti potreba po sladkem. Osebe s sezonsko depresijo so po navadi precej nemirne in impulzivne, zato pri tej motnji pogosteje kot pri tipičnih depresijah pride do samopoškodovanja, v najhujših primerih celo do samomora. Prepoznavanje motnje lahko otežuje celo odsotnost značilnih depresivnih občutkov (žalost, brezup, nemoč). Namesto teh osebe čutijo predvsem pomanjkanje energije, ki je potrebna za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti.
Kako pretentati mrki čas?
Pomen vitamina D za nekatere težave je znan že dlje časa, tudi dejstvo, da ustrezna raven vitamina D v krvi izboljša razpoloženje.
Samo s prehrano in sončno svetlobo (ki jo je v tem času, kot smo že nekajkrat omenili, najmanj v letu) vitamina D dobimo premalo. Za zadosten vnos pa poskrbijo vitamini in minerali v tekoči obliki z visoko vsebnostjo hranil v prehranskih dopolnilih.
Pri holistic.si za zvišanje ravni vitamina D še posebej priporočajo tekoče prehransko dopolnilo Vitamin D3 in K2. Vitamin D namreč spodbuja absropcijo kalcija v telo, vitamin K pa skrbi, da se kalcij v telesu nalaga na prava mesta. Skupaj pa ne pripomoreta le k ohranjanju zdravih kosti in trdnih zob, izboljšata tudi fizično zmogljivost, okrepita imunski sistem in pripomoreta tudi k dvigu energije in razpoloženja – k slednjemu pa verjetno dodatno pripomore še omamen okus vanilije.
V Centru holistic so mislili tudi na najmlajše, ki krajše dneve in pomanjkanje svetlobe občutijo prav tako intenzivno kot mi in zanje pripravili tekoče prehransko dopolnilo Vitamin D3 za otroke, ki so mu dodali še vedno dobrodošla vitamin C in cink ter prijeten okus gozdnih sadežev.