Tudi o sproščanju ukrepov

Kacin pojasnil, zakaj je tako skokovito narasel delež pozitivnih testov

S.R.
2. 12. 2020, 12.45
Posodobljeno: 2. 12. 2020, 13.02
Deli članek:

Čeprav so včerajšnji epidemiološki podatki znova zaskrbljujoči, se za njimi do neke mere skrivajo tudi spremembe, ki so povsem tehnične narave.

Zajem zaslonske slike
Vladni govorec je poudaril, da je med ključnimi ukrepi še vedno vzdrževanje ustrezne varnostne razdalje.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci pojasnil današnji presenetljiv, če ne celo strašljiv delež pozitivnih testov, ki je bil z 33,83 odstotka znatno višji kot prejšnje dni. Podatki o dnevnem številu novookuženih s sars-cov-2 sicer vključujejo samo rezultate PCR testov, a je po navedbah Kacina delež pozitivnih testov višji tudi zaradi množičnega izvajanja hitrih testov.

Rezultati teh hitrih testov v podatkih sicer niso vključeni, a je treba vsak pozitiven hitri test posledično potrditi tudi s PCR testom. »Ko prihajajo samo že pozitivno ugotovljeni na hitrih testih, je potem delež, izplen, če smem tako reči, na PCR testih bistveno večji, kot je bil doslej,« je pojasnil. Preprosto povedano, s PCR testi testirajo večje število ljudi, pri katerih je bila okužba že potrjena s hitrim testom, posledično je delež tistih, ki so na PCR testu negativni, nižji. »Ker se zdaj testira več, testirajo se na hitrih testih, očitno uspejo s tem testiranjem odkriti bistveno več, predvsem pa odkrivajo tako imenovane asimptomatične, ki nimajo nobenih znakov, in se na ta način delež pozitivnih zvišuje.« 

Kako z ukrepi?

Gled morebitnega sproščanja ali zaostrovanja ukrepov je Kacin pojasnil, da bo vlada danes skupaj s predstavniki svetovalne skupine obravnavala nekatere dokumente, vključno z načrtom sproščanja. Ocenili bodo, ali je načrt dovolj dobro razdelan oziroma ali bo treba še kaj dodati, na podlagi te ocene pa bo vlada jutri strategijo oziroma načrt bodisi sprejela kot celoto bodisi bo razpravljala samo o posameznih ukrepih. Možno je torej, da se kakšen ukrep doda ali pa odstrani, v kolikor se ga lahko brez težav pogreša, da bi se ljudje posledično lahko bolje osredotočali na tiste ključne, kot sta uporaba zaščitne opreme in potrebna razdalja, je še pojasnil Kacin.