Približne ocene

Nekateri "odkritosrčno priznavajo, da na delovnih mestih ne nosijo mask"

G.G.
2. 12. 2020, 11.44
Posodobljeno: 2. 12. 2020, 11.59
Deli članek:

Danes je na redni tiskovni konferenci o korona stanju v državi prva prostor za katedrom zavzela namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Najprej je slovenski javnosti predstavila primerjalne podatke po Evropi. Zaznati je »precejšnje izboljšanje v 20 država EU«, je dejala Čakš Jagrova in kot prvaka izpostavila Francijo, državo, kjer so v enem tednu znižali število okužb za polovico. V Sloveniji se je število pozitivnih primerov znižalo le za 1,9 odstotka. Najbolj pa narašča na Madžarskem in v baltskih državah.

V Slovenije je izrazit upad opazen le na Gorenjskem, kjer so bili pred mesecem na prvem mestu po okužbah. V drugih regijah so okužbe »na platoju« ali pa se še povečujejo.

Čakš Jagrova se je še enkrat dotaknila anket, po katerih so dobili približen vpogled v lokacije okužb. Poudarila je, da gre za »najverjetnejše« lokacije in da gre le za »približno« točne podatke. Zakaj? Ker so to izsledki pogovorov med zdravniki in pacienti. Kljub temu lahko rečejo, da »ankete nakazujejo, da nekateri posamezniki ne upoštevajo osnovnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.« V osnovna pravila pa se štejejo distanca, umivanje rok in pravilna nošnja maske. Posamezniki še vedno »odkritosrčno priznavajo, da na delovnih mestih ne nosijo mask, nimajo distance in se na trenutke sprostijo bolj, kot okolje in situacija dovoljuje,« so besede Čakš Jagrove, ki na vse apelira, da vzamejo ukrepe zares in jih tudi izvajajo.