Kultura

Mednarodna nagrada za dokumentarec TV Slovenija

M. V.
2. 12. 2020, 11.15
Posodobljeno: 2. 12. 2020, 11.23
Deli članek:

Film Kostarika je navdušil z izjemno kinematografijo direktorja fotografije Bernarda Permeta.

Tom Turk
Dokumentarni film Kostarika − biodiverziteta v tropskem gozdu

Dokumentarni film Kostarika − biodiverziteta v tropskem gozdu je na mednarodnem festivalu Nature Without Borders prejel nagrado odličnost v kinematografiji. »Ta nagrada je priznanje vsem, ki smo sodelovali pri ustvarjanju dokumentarnega filma, še posebej avtorici Anji Čuček in obema strokovnima sodelavcema prof. dr. Marini Dermastia in prof. dr. Tomu Turku. Brez njih ne bi bilo nič. Posebno veliko priznanje je, da dobiš nagrado na ameriških tleh, kjer je konkurenca izjemna,« je o nagradi povedal direktor fotografije Bernard Perme, ki dokumentarne filme o naravi in živalih snema že več kot 20 let.

Tom Turk
Avtorica dokumentarca Anja Čuček in direktor fotografije Bernard Perme

Mednarodni festival Nature Without Borders, ki poteka v mestu Nassau v ameriški zvezni državi Delaware, je posvečen kakovostnim filmom o naravi, ki na tak ali drugačen način spodbujajo ohranjanje ali obnovo naravnih bogastev. S svojimi nagradami oziroma priznanji vrednotijo filme v celoti ali pa njihove posamezne elemente, ki izstopajo.

Dvodelni dokumentarec Kostarika je gledalce popeljal skozi razkošno in neokrnjeno naravo kostariških tropskih pragozdov, nastal pa je v sodelovanju med TV Slovenija in Nacionalnim inštitutom za biologijo.