Zelena bratovščina

Mladi lovec, ki je meril v merjasca in ubil kolesarja, gre v zapor

R.T.
2. 12. 2020, 10.32
Posodobljeno: 2. 12. 2020, 10.39
Deli članek:

Francoskega lovca, ki je pred dvema letoma v francoskih Alpah ustrelil britanskega kolesarja, je doletela zaporna kazen.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

34-letni Britanec Mark Sutton, ki je takrat že četrto leto preživljal v francoskem departmaju Haut-Savoie, kjer se je preživljal kot kuharski mojster, je usodnega dne 13. oktobra 2018 sedel na gorsko kolo in se podal na izlet. Med kolesarjenjem ga je zadela krogla iz lovske puške, s katero je rokoval takrat 22-letni lovec. Primer je končal na sodišču, saga pa se je v teh dneh končala. Včeraj so ga obsodili na štiri leta pogojne kazni, pri čemer bo moral eno leto preživeti v zaporu. 

Policija je v preiskavi ugotovila, da je bil Sutton med kolesarjenjem oblečen v svetla oblačila, prav tako ga je krogla zadela na odprtem območju z dobro vidljivostjo. Hkrati na območju ni bilo nobenih oznak, da se tam nahajajo lovci. Danes 24-letni lovec je na sodišču priznal, da je streljal on, pri čemer je ves čas zatrjeval, da je meril v divjega merjasca, a nesrečno zadel kolesarja. Strokovnjaki so tragedijo opisali kot popolno malomarnost in nespoštovanje lovskih pravil. Poleg zaporne kazni je mladeniča doletela še prepoved lova naslednjih deset let, za pet let pa so mu odvzeli tudi dovoljenje za orožje. 

Na sodišču so se zaradi prikrivanja dejstev, saj so po tragediji priredili lovski dnevnik in na skrivaj namestili opozorilne table, znašli tudi trije njegovi prijatelji iz zelene bratovščine. Vsi so jo odnesli s pogojno kaznijo.