najprej oskrbovanci domov in negovalno osebje

Velika Britanija odobrila cepivo Pfizerja in BioNtecha

A.S.
2. 12. 2020, 08.51
Posodobljeno: 2. 12. 2020, 09.55
Deli članek:

Velika Britanija je prva država na svetu, ki je odobrila cepivo proti koronavirusu ameriškega farmacevtskega giganta Pfizer in nemškega podjetja BioNTech.

Profimedia
Velika Britanija je postala prva država na svetu, ki je odobrila cepivo ameriškega farmacevtskega velikana Pfizerja in nemškega BioNTecha.

Britanski regulator MHRA pojasnjuje, da je cepivo s 95-odstono učinkovitostjo varno za uporabo, poroča BBC. Cepljenje bi se lahko začelo v nekaj dneh, najprej pa bodo cepili oskrbovance domov za starejše ter negovalno osebje. Nato bodo sledili starejši od 80 let in ostalo zdravstveno osebje.

Združeno kraljestvo je že naročilo 40 milijonov odmerkov, kar zadostuje za cepljenje 20 milijonov ljudi, vsak bo prejel dva odmerka.

Kmalu naj bi bilo v Veliki Bitraniji na voljo približno 10 milijonov odmerkov, prvih 800 tisoč pa bo na Otok prispelo prihodnji teden. 

Zdravstvena služba je pripravljena na "največjo kampanjo cepljenja v zgodovini naše države", je ob tem zagotovil izvršni direktor NHS Simon Stevens. Na cepljenje se pripravlja približno 50 bolnišnic, točke za cepljenje pa vzpostavljajo tudi drugod, med drugim tudi v konferenčnih centrih, poroča BBC. Čeprav se lahko cepljenje začne, pa morajo ljudje še naprej upoštevati pravila in ukrepe, sprejete za preprečevanje širjenja koronavirusa, pri tem poudarjajo strokovnjaki.

Spomnimo:

Pfizer in BioNTech sta pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) v ponedeljek vložila vlogo za pogojno dovoljenje za promet s svojim cepivom proti covidu-19 tudi v Evropski uniji, potem ko so klinična testiranja pokazala, da je cepivo 95-odstotno učinkovito in brez pomembnejših stranskih učinkov. V skupni izjavi so včeraj sporočili, da bi bilo v primeru odobritve lahko cepivo v EU na voljo do konca leta.

Vlogo za pogojno odobritev svojega cepiva proti covidu-19 je pri Emi vložilo tudi ameriško farmacevtsko podjetje Moderna, so včeraj potrdili pri Emi. Dodali so, da je odločitev o dovoljenju za to cepivo pričakovati do najkasneje 12. januarja 2021.