Najprej prva triada

Kustec: Matura vsekakor bo, vračanje v šole mora biti skrbno načrtovano

B.K.
2. 12. 2020, 09.20
Posodobljeno: 2. 12. 2020, 10.42
Deli članek:

Nič še ne kaže na to, da bi se otroci kmalu vrnili v šole.

Bobo
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Velika večina prebivalstva Slovenije si želi, da bi se otroci lahko vrnili v šole, je v jutranjem pogovoru za oddajo Dobro jutro na TV Slovenija dejala ministrica za izobraževanje Simona Kustec.  Povedala je, da usmerjajo ravnatelje in šole, da se pripravijo na postopno vračanje, ko bo do njega prišlo, vendar trenutno še nič ne kaže na vračanje. "Ta trenutek še ne morem nič kaj zagotovo povedati. Vračanje bomo peljali postopoma, korak po korak." Najprej se bodo v šolo vrnili učno najbolj občutljivi učenci. To so učenci prve triade osnovnega šolanja, tisti z učnimi težavami ter dijaki zaključnih letnikov.

Ob tem je ministrica opozorila, da bodo ukrepi ob vrnitvi morali biti strogo spoštovani. "Epidemiološko bomo morali zelo skrbno vstopati nazaj v šolo. Nošenje mask ne sme več biti vprašanje, prav tako ne prezračevanje in ostali pomembni ukrepi. Potrebno bo ostati v mehurčku, brez prehajanja, razredi se med seboj ne mešajo." Veliko bo smernic, a ministrica je prepričana, da so se jih v šolah navadili že v začetku tega šolskega leta.

Eno izmed osrednjih vprašanj s katerim se ukvarjajo na ministrstvu je po besedah ministrice sicer vprašanje mature. "Zanesljivo gremo v smer, da bomo to maturo v tem šolskem letu naredili takšno, ki bo razumela tudi razmere, v katerih se morajo maturanti in maturantke izobraževati." Matura torej vsekakor bo, na kakšen način in v kakšnem obsegu bo potekala pa bo znano do konca letošnjega leta, je še obljubila ministrica.