Umoril najmanj 26 žensk

VIDEO: Ujeli »manijaka s porečja Volge,« enega ruskih najhujših serijskih morilcev

S.R.
2. 12. 2020, 08.49
Posodobljeno: 2. 12. 2020, 08.49
Deli članek:

Ruska policija je včeraj aretirala 38-letnika, osumljenega umora 26 starejših žensk. Po dolgotrajni preiskavi jim je v kremplje tako uspelo ujeti enega najhujših serijskih morilcev v sodobni Rusiji.

Zajem zaslonske slike
Radik Tagirov med včerajšnjim zaslišanjem.

Serijski morilec, tako imenovan »manijak s porečja Volge,« si je naziv prislužil z grozo, ki jo je med letoma 2011 in 2012 sejal v regijah vzdolž ruske reke Volge, najdaljše reke v Evropi. Osumljen je umora najmanj 26 starejših žensk. Ruski organi pregona so ga iskali vrsto let, za informacije, ki bi privedle do njegove aretacije, pa so ponujali do tri milijone rubljev nagrade (slabih 33.000 evrov). 

Včeraj so manijaka aretirali. Po navedbah ruskega preiskovalnega odbora (SK), ruski različici ameriške FBI, ki se ukvarja z najhujšimi zločini, gre za 38-letnega kovinarja in ključavničarja Radika Tagirova. Tagriv je zaradi tatvin v zaporu pristal že leta 2009, nato so ga leta 2010 izpustili na prostost. Včeraj so ga aretirali na območju mesta Kazan, s preteklimi zločini pa so ga povezali s pomočjo analize DNK. Tagirov je med zaslišanjem dejanja že priznal, svojo metodo pa je opisal kot »tiho, hitro in za žrtve nebolečo.« Svoje žrtve je zadavil s predmeti, ki jih je našel na kraju, vključno s pasom kopalne halje, kablom od likalnika in podobnimi pripomočki. 

Moril je v najmanj 12 ruskih mestih, večina žrtev pa je bilo starih med 75 in 90 let. Živele so same, da je lahko vstopil v njihove domove, pa se je pogosto izdajal za socialnega delavca, električarja ali komunalnega delavca. Po nekaterih poročilih naj bi umoril do 32 žensk, s čimer bi se uvrstil med najhujše serijske morilce v sodobni Rusiji. Tagirov med zaslišanjem števila žrtev sicer ni razkril. Prav tako ni znal odgovoriti na vprašanje, zakaj ni žensk samo oropal in jih pustil pri življenju. »Vse se je zgodilo povsem spontano. Želel sem jesti. Delno sem živel na cesti,« je pojasnil, ko so ga povprašali po motivu za prvi umor, ki naj bi se zgodil leta 2011 v Kazanu. Ena od njegovih poznejših žrtev je sicer preživela, a napadalca zaradi slepote ni znala opisati.