borba se nadaljuje

Trump napovedal ponovno kandidaturo za predsednika ZDA leta 2024

B.K.
2. 12. 2020, 10.02
Posodobljeno: 2. 12. 2020, 10.06
Deli članek:

Obljubil je, da se bo vendarle še drugič skušal zavihteti na predsedniški stolček.

Profimedia
Trump ne bo odnehal.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je nedavno izgubil bitko za izvolitev proti demokratskemu pretendentu Joeju Bidnu, je v javnosti potrdil, da se bo za mesto predsednika Združenih držav Amerike boril še enkrat, na naslednjih volitvah leta 2024. Trump bo takrat star 78 let, ravno toliko jih je letos dopolnil Biden.

"Šlo je za čudovita štiri leta," je na predbožični zabavi nacionalnega komiteja republikanske stranke dejal Trump. "Skušamo si zagotoviti še štiri leta. če nam to ne uspe, se vidimo čez štiri leta." Napoved ponovne kandidature je pospremil bučen aplavz gostov zabave.

Trump je večkrat ponovil svojo obtožbo, da so bile nedavne volitve za predsednika ZDA ukradene in da je v bistvu premagal Bidna. Kljub temu, da Trump zmage Bidna uradno ne prizna, je že začel proces tranzicije. Novinarjem je tudi obljubil, da bo Belo hišo zapustil "na miren način".

V več kot 200-letni zgodovini ZDA je izvolitev v drugi mandat po štiriletnem premoru doslej uspela samo enemu predsedniku. Grover Cleveland je bil za voditelja Združenih držav izvoljen leta 1884. Štiri leta kasneje je na volitvah klonil proti izzivalcu Benjaminu Harrisonu, ki pa ga je znova premagal na volitvah leta 1892.