Zanimivo vremensko dogajanje

Dars zaradi spleta zahtevnih vremenskih razmer vpoklical vse zaposlene

C.E./STA
2. 12. 2020, 12.20
Posodobljeno: 2. 12. 2020, 12.29
Deli članek:

Ko zapade večja količina snega, se vedno postavi vprašanje o pripravljenosti Darsovih plužnih služb.

STA
Na križišču cest proti Vipavi in Colu v Ajdovščini.
Policisti opozarjajo, naj vozniki pred odhodom na cesto očistijo svoja vozila, če je na njih sneg ali led, sicer jih čaka kazen v višini 200 evrov. Prav tako morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo, brez nje je zagrožena kazen 40 evrov, če pa voznik brez zimske opreme povzroči zastoj ali prometno nesrečo, ta znaša 500 evrov.

"Za danes in v četrtek je napovedano zanimivo vremensko dogajanje na območju celotne Slovenije, tako da so praktično vpoklicani vsi zaposleni, ki izvajajo operativno delo v zimski službi," je povedala vodja Darsove tehnične službe Jana Vrhovnik. Najprej so se lotili čiščenja cest na območju Primorske in Notranjske, toda obeta se splet zahtevnih vremenskih razmer. Ne bo namreč zgolj snežilo, pač pa bo na Primorskem dogajanje popestrila še močna burja, kar lahko pripelje do snežnih zametov. "Na cesti bo potrebno biti še posebej previden in zato voznike prosimo, da se na pot odpravijo le, če je res nujno potrebno. Če že morajo na pot, pa naj gredo le z ustrezno zimsko opremo," je dejala predstavnica Darsa. 

Trenutni omejevalni ukrepi zaradi epidemije jim bodo nekoliko olajšalo delo, saj bo manj avtomobilskega prometa, vendar po njenih besedah na avtocestah še vedno ostaja veliko tovornih vozil, ki vozijo praktično nemoteno. Zato lahko pride tudi do zdrsov tovornjakov, kar bi povzročilo dodatne težave na avtocestah.

Pripravljeni z vsemi kadrovskimi in tehničnimi zmogljivostmi

Dars je na napovedano sneženje, ki naj bi bilo najmočnejše zvečer in ponoči ter predvsem v zahodnem delu države, pripravljen z vsemi razpoložljivimi kadrovskimi in tehničnimi zmogljivostmi. V vsaki izmeni je po vsej državi na terenu na voljo 130 njihovih sodelavcev, pri čemer se prilagajajo tudi lokacijam glede na napovedi vremenoslovcev.

Dars sicer vzdržuje 623 kilometrov avtocest in hitrih cest, 146 kilometrov priključkov nanje, 22 kilometrov razcepov in 51 kilometrov servisnih poti. Za prevoznost in varnost bo letos skrbelo 527 vzdrževalcev s 191 tovornimi in specialnimi delovnimi vozili, ki so opremljeni s plugi in posipalci.

Za posipanje cestišč so zapolnili skladišča soli v njihovih avtocestnih vzdrževalnih bazah ter silose ob avtocestnem križu, ob tem pa imajo za letošnjo zimo trenutno pogodbeno zagotovljenih še 58.000 ton soli ter 1,8 milijona litrov kalcijevega klorida za preprečevanja nastanka poledice.