Slovenija

Trije vrhunski strokovnjaki ogorčeni zaradi ministra Simonitija

R.T.
24. 11. 2020, 15.58
Posodobljeno: 24. 11. 2020, 16.11
Deli članek:

Pri političnem obračunavanju s slovensko kulturno umetniško sceno, je minister za kulturo Vasko Simoniti (ne)vede vpletel tudi mednarodne priznane strokovnjake, ki pa so se zaradi zlorabe njihovih imen in ugleda, ostro odzvali. Tokrat je Slovenija pristala na kulturnem stebru sramote.

Bobo
Vasko Simoniti
Pisma Borisa Groysa, Viktorja Misiana in Petra Weibla.

Trije ugledni in mednarodno priznani vrhunski poznavalci in strokovnjaki kulture in umetnosti so vsak v svojem izrazili ogorčenje zaradi vpletanja njihovega imena v notranje obračunavanje kulturnega ministra Vaska Simonitija s slovenskimi kulturniki in umetniki. Ti so mu pred tednom dni namreč napisali javno pismo, v katerem so mu očitali ogrožanje delavcev in nevladnih organizacij s področja kulture, zniževanje in neupoštevanje strokovnosti ter neodgovorno gospodarjenje s sredstvi v kulturi. Minister se je na njihovo pismo odzval, s svojim odzivom pa prebudil tudi mednarodno umetniško skupnost.

Pisma so do ministra Simonitija priromala od odgovornega urednika ruske revije Moscow Art Magazine Viktorja Misiana, profesorja iz newyorške univerze Borisa Groysa in predsednika Centra za umetnost in medije Petra Weibla. V pismih Simonitiju očitajo grobo zlorabo njihovega imena pri obračunavanju s slovenskimi kulturniki ter ogorčenje nad grobim in predvsem nestrokovnim posegom v vodstvo Moderne Galerije, ki jo je s trdim delom med ugledne mednarodne institucije pripeljala aktualna direktorica Zdenka Badovinac.

Obregnili so se tudi ob kriterij strokovnosti, ki bi po njihovem mnenju morala biti prvi med kriteriji postavljanja oseb na najbolj odgovorne in najvidnejše funkcije domačih kulturnih in umetniških institucij. S predlogi sprememb, ki jih namerava kulturno ministrstvo na čelu s Simonitijem uvesti, pa gremo v povsem nasprotno smer.