Brez novih okužb do včeraj

V preddvorskem domu starejših okužbe tudi v novem delu, uvedli stroge ukrepe

L.K./STA
24. 11. 2020, 15.23
Posodobljeno: 24. 11. 2020, 15.29
Deli članek:

V domu v Preddvoru so okužbe po izbruhu v starejšem delu doma sedaj zaznali tudi v novemu delu ter zato uvedli še dodatne ukrepe za preprečitev širjenja.

DSO Preddvor
Dom starejših občanov Preddvor

Kot je za STA povedala v. d. direktorice Doma starejših občanov Preddvor Sonja Resman, je po ponovnem testiranju trenutno z novim koronavirusom okuženih 44 stanovalcev v gradu. Asimptomatsko okužbo pa so odkrili tudi pri dveh stanovalcih novega dela doma. "Zato smo takoj sprejeli poostrene varnostne ukrepe tudi v novem domu," je zagotovila Resmanova.

Kot je ocenila, se je širjenje okužb vendarle precej ustavilo in v minulem tednu dni ni bilo novih okužb vse do ponedeljka zvečer. "Situacija je ne glede na vse nekako obvladljiva," je dejala. Upa, da bodo z uvedbo strogih ukrepov obvladali in zajezili tudi okužbo v novem delu doma. Za namestitev okuženih imajo prostora dovolj, tako da selitev rdeče cone na kakšno lokacijo izven doma ni potrebna.

V preddvorskem domu, ki ga je prejšnji teden zaradi že dlje časa trajajočih nesoglasij z zaposlenimi zapustila vodstvena ekipa, se medtem počasi izboljšuje tudi kadrovska slika. Med zaposlenimi namreč niso odkrili novih okužb. Tako je trenutno zaradi novega koronavirusa odsotnih 22 zaposleni in ena prostovoljka, ki jim je priskočila na pomoč. Vsem pa se bolniški stalež počasi izteka in se bodo v prihodnjih dneh vrnili na delo.

Posojen negovalni kader

Resmanova se je ob kadrovski stiski posebej zahvalila za pomoč prostovoljcem in študentom, pa tudi Zdravstvenemu domu Kranj, ki jim pomaga s tremi diplomiranimi sestrami, od danes dalje pa še z enim zdravstvenim tehnikom. Kot je za STA pojasnila direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura, se zavedajo težke situacije v preddvorskem domu, zato so jim posodili negovalni kader.

Gre večinoma za zaposlene iz centra za krepitev zdravja, sicer pa kader iz preventivnih programov, ki se v tem času ne izvajajo, in referenčnih ambulant pomaga na vstopnih točkah za covid-19. "Od zdravstvenega kadra ni nihče doma na čakanju," je pojasnila Gantar Žura. Tako denimo kineziologi v tem času pripravljajo vaje za preventivo, psihologi pa so na voljo za klice in pogovore.

Umirjanje razmer

Na Gorenjskem se na splošno kaže izboljšanje epidemiološke slike. Število potrjenih aktivno okuženih je z dveh odstotkov prebivalstva v začetku novembra sedaj že padlo na 1,1 odstotka.

Na umirjanje razmer kažejo tudi informacije iz domov za ostarele. V kranjskogorskem domu Viharnik, kjer so prejšnji teden zabeležili velik izbruh, saj je bilo pozitivnih 40 od 134 stanovalcev, je trenutno okuženih 38 stanovalcev. Ponoven porast okužb pa so zabeležili v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, kjer so od skupno 85 zabeleženih okuženih stanovalcev prejšnji teden v zunanji rdeči coni imeli le še deset okuženih. Konec minulega tedna je številka znova poskočila na 24. Na delo pa se vrača vse več zaposlenih. Od 46 okuženih se jih je vrnilo že 31. Posamezne nove okužbe ugotavljajo v Domu dr. Janka Benedika Radovljica. V ponedeljek so tako potrdili še dve okužbi pri stanovalcih in štiri pri zaposlenih. "Kadrovsko smo okrnjeni, tisti, ki smo v službi, se še naprej neizmerno trudimo in delamo vse, da se razmere izboljšajo," je izpostavil direktor doma Alen Gril.