PKP6

Pri 30-odstotnem padcu prihodkov bo fiksne stroške delno krila država

S.R./STA
24. 11. 2020, 15.48
Posodobljeno: 24. 11. 2020, 16.01
Deli članek:

Odbor državnega zbora za finance je danes odločil, da bo država z delnim kritjem fiksnih stroškov podjetjem priskočila na pomoč že v primeru upada prihodkov za 30 odstotkov

Profimedia
Državni zbor bo šesti protikoronski zakon potrjeval v sredo.

Odbor DZ za finance je danes dokončal glasovanje o velikem številu vloženih dopolnil k predlogu šestega protikoronskega zakona, ki ga bodo v državnem zboru potrjevali v sredo. Eden od nosilnih ukrepov tokratnega protikoronskega zakona je ravno delno kritje fiksnih stroškov, pri čemer bodo do pomoči upravičene pravne in fizične osebe, ki so bile registrirane najkasneje do letošnjega 1. septembra in zaradi posledic epidemije covida-19 ne morejo opravljati dejavnosti oziroma jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. 

Vlada je predvidela, da bo pomoč namenjena tistim, ki so jim letni prihodki zaradi epidemije upadli za vsaj 40 odstotkov, a je odbor danes na predlog poslancev koalicije prag za upravičenost do pomoči znižal na 30-odstotni padec prihodkov. Prejeti znesek se bo izračunal v določenem deležu od njihovih lanskih prihodkov od prodaje. 

Čakanje na delo

Glede subvencioniranja čakanja na delo je odbor z dopolnilom koalicije bolj natančno zapisal, da bo višina delnega povračila izplačila nadomestila plače po novem omejena z višino povprečne plače v državi. Država bo še naprej prispevala 80 odstotkov izplačanega zneska. 

Koalicija je nameravala majhnim podjetjem ponuditi subvencioniranje čakanja na delo v polnem znesku, vendar je na seji prišlo do zapleta in so glasovanje o tem ter še nekaterih drugih dopolnilih preskočili. Janja Sluga (SMC) je napovedala, da bodo poskušali to vsebino vključiti v zakon na plenarni seji v sredo. 

"Pozabili" so glasovati

Ob tem odbor ni podprl predloga opozicije, da delodajalci še tri mesece po izteku prejemanja te pomoči ne smejo odpuščati. Zdaj velja, da ne smejo odpuščati, dokler prejemajo subvencijo za začasno čakanje na delo. 

V predlogu zakona za zdaj tudi ni vpisano podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa do konca junija 2021, kot predlaga vlada. V ponedeljek je odbor to določbo iz zakonskega besedila črtal, ker naj bi jo na predlog pravnikov DZ uredil v drugem zakonu, danes pa je o njej "pozabil" glasovati. Zdaj naj bi ukrep s sklepom podaljšala vlada, je povedala Sluga.