Izjema

Kacin pojasnil: Čez mejo da, a ne po čevlje, oblačila in druge reči

S.R.
23. 11. 2020, 18.27
Posodobljeno: 23. 11. 2020, 18.38
Deli članek:

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na današnji popoldanski novinarski konferenci nekoliko podrobneje pojasnil zadnjo spremembo odloka o prehajanju meja.

Zajem zaslonske slike
Jelko Kacin je pojasnil, da se to ne sme.

Od danes naprej za državljana Slovenije ali tujca s prebivališčem v Sloveniji namreč velja nova izjema pri prehajanju meje. Kot smo že poročali, lahko posameznik mejo s sosednjo državo brez karantene ali negativnega testa prestopi, če želi dostopati do »prodajaln ali storitev, ki so v sosednji državi bližje njegovemu prebivališču, kot so te prodajalne ali storitve v občini prebivališča, ali jih v občini prebivališča ni.« Taka oseba se mora sicer vrniti po dveh urah po prehodu meje.

Kot je ob novih ukrepih običajno, so državljani, zaskrbljeni nad potencialno kršitvijo pravil, potrebovali dodatna pojasnila. Se je potemtakem možno k sosedom čez mejo odpraviti po nakupih stvari, ki jih pri nas zaradi zaprtja večjega dela prodajaln in trgovin ni mogoče dobiti, kot so denimo elektronske naprave, čevlji, oblačila in podobno? »Ne, ne, ni mogoče,« je poudaril Kacin, ki je besede podkrepil z odklonilno gesto roke. 

Po besedah vladnega govorca je čez mejo mogoče obiskati »le prodajalne in storitve, ki so na voljo pri nas, vendar ne v občini prebivališča.« Kot je še pojasnil, gre zgolj za »podaljšek izjeme iz odloka, ki prepoveduje prehajanje med občinami.« S tem se je posameznikom, ki jim je prodajalna ali storitev v tujini bližje kot v drugi slovenski občini, zgolj omogočilo, da odide čez mejo. Ponazoril je s primerom namišljenega prebivalca Bele krajine. Če mora ta oseba po določeno stvar v Novo mesto, a ima čez mejo s Hrvaško to isto stvar bližje, »gre lahko v to bližnjo trgovino.« 

Kontrola

In kako bodo nadzirali to časovno okno dveh ur, ko se mora ta oseba vrniti nazaj na rodno grudo? Kacin je pojasnil, da se kontrola izvaja na podlagi »izjave, telefonskega sms sporočila ob prehodu meje oziroma drugih dostopnih podatkov.« To presojo utemeljenosti izvajajo pooblaščene osebe oziroma organ, ki je pristojen za nadzor, pri čemer je dokazno breme tudi na posamezniku, ki »mora v zadostni meri izkazati upravičenost take izjeme.« Velja poudariti, da ta izjema ne velja samo za maloobmejne občine, temveč tudi druge občine po Sloveniji, v kolikor je želena stvar bliže na drugi strani meje kot v kakšni od drugih slovenskih občin, a je Kacin ob tem poudaril, da je treba upoštevati vse pogoje upravičenosti in seveda časovno omejitev dveh ur.