Razmere v domovih za starejše

Silva Košnjek: Stanovalci, ki so v svojih sobah, so »sedaj lahko okuženi samo preko nas zaposlenih«

S.R.
23. 11. 2020, 17.00
Posodobljeno: 23. 11. 2020, 17.38
Deli članek:

Tudi včerajšnja epidemiološka slika kaže, da je stanje v slovenskih domovih za starejše še naprej zaskrbljujoče.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na popoldanski novinarski konferenci postregel s številkami. Včeraj so pri stanovalcih v domovih za starejše zabeležili skupaj 53 novih okužb s sars-cov-2, v tej populaciji je tako trenutno aktivno okuženih 2531 oseb. 26 okužb so potrdili med zaposlenimi, kjer je aktivno okuženih 948 oseb. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je trenutno 165 okuženih uporabnikov, 21 več kot dan prej, in 98 zaposlenih, kar je eden več kot v soboto. Ti primeri skupaj predstavljajo dobro petino vseh včeraj potrjenih novih okužb. Je pa Kacin navedel tudi pozitivno novico iz treh domov. Iz DSO Podbrdo, Posebna enota Petrovo Brdo, namreč poročajo o 73 ozdravljenih stanovalcih, iz DSO Nova Gorica o 39, iz DSO Grosuplje pa o 11 ozdravljenih stanovalcih. 

Telovadnico preuredili v dveh dneh

Na novinarski konferenci je o razmerah spregovorila tudi direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek. Pojasnila je, da so bili eni prvih, ki so pristali v situaciji pomanjkanja ustreznih prostorov za vzpostavitev rdeče cone. Potem ko v prvem valu niso zabeležili nobene okužbe, jim je v drugem valu krizni načrt, ki so ga pripravili, po vodi splaval že v 14 dnevih. Preprosto ni več zadoščal za pokrivanje zahtev. Rešitev za vzpostavitev rdeče cone so zato našli v telovadnici, za katero so prejeli vsa soglasja ter jo v zgolj dveh dnevih preuredili za bivanje. S predelnimi stenami so zagotovili eno-, dvo- in troposteljne sobe, nato so v polovici dneva tja premestili stanovalce. Sivo cono so vzpostavili znotraj centra v prostorih uprave, ki je te prostore zapustila.

Sicer pa imajo v rdeči coni trenutno 24 stanovalcev. Doslej so okužbo potrdili tudi pri 46 zaposlenih, od katerih se jih je 31 že vrnilo na delo. Košnjekova je še pojasnila, da se je več kot polovica vseh okuženih stanovalcev že vrnila v belo cono. »Skratka, stanje niha, a je mnogo bolj stabilno kot 19. oktobra, ko se je vse to dogajalo,« je dejala. 

Pogrešajo druženja

V centru sicer vse brise jemljejo sami, s pomočjo zdravstvenega doma jih nato prepeljejo v Kranj, če je to popoldne, pa tudi sami, tako so rezultati znani še isti dan. Košnjekova je še dejala, da obdobje ni lahko in da stanovalci najbolj pogrešajo druženja, čeprav se trudijo, da jim omogočajo sprehajanja skupaj z zaposlenimi in prostovoljci, z njimi delajo vaje za spomin, omogočajo jim tudi nekatere aktivnosti, kot je denimo telovadba v manjših skupinah, »tako da niso tako zaprti in osamljeni, kot se včasih sliši.« »Omogočiti jim želimo čim bolj prijetne dneve. Tudi zapojemo in zaigramo na harnoniko,« je še dejala ter dodala, da so v izjemnih primerih dovoljeni tudi kakšni obiski. 

Vdori

Na vprašanje, zakaj je toliko vdorov v domove za starejše, po njenih navedbah ni preprostega odgovora. Pri njih so prvi vdor zabeležili, ko se je v dom iz bolnišnice, kjer se je zdravila, vrnila ena od stanovalk. Nihče ni vedel, da se je tam okužila, z druženjem in sprehodi pa se je okužba nato hitro razširila po domu. Ustavilo se je pri številki 33, ki se je nato začela manjšati. V tem trenutku so dodatne okužbe najverjetneje kljub vsej zaščitni opremi in ukrepom posledica vnosov zaposlenih. »Dejansko so stanovalci, ki so resnično v svojih sobah, sedaj lahko okuženi samo preko nas zaposlenih,« je dejala ter dodala, da nekateri preprosto ne kažejo simptomov, do vdora pa kot kaže lahko pride kljub temu, da so zaposlene že do zdaj preventivno testirali.