odprli bi jih konec januarja

Italija bi čez praznike zaprla evropska smučišča

A.S./STA
23. 11. 2020, 15.11
Posodobljeno: 23. 11. 2020, 15.42
Deli članek:

Italijanska vlada naj bi si prizadevala, da bi zaradi pandemije novega koronavirusa med božičnimi prazniki zaprli smučišča po vsej Evropi, poroča danes časnik La Repubblica. Italijanska vlada naj bi si to želela doseči v dogovoru z ostalimi državami, še posebej pa s svojimi sosedami.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Glede na ideje vlade v Rimu bi smučišča odprli šele konec januarja, ko bi se sedanji val širjenja koronavirusa umiril in bi bilo na voljo že tudi cepivo. Če pa ob današnjih visokih številkah širjenja virusa in tudi smrtih ne bo omejevalnih ukrepov, še posebej čez božično-novoletne praznike, potem se bomo januarja soočili s tretjim valom pandemije, opozarjajo.

Gre za enega od razmislekov o ukrepih, ki jih za božično-novoletne praznike načrtuje italijanska vlada pod vodstvom Giuseppeja Conteja. Ukrepe naj bi v Rimu sprejeli do 3. decembra, ko se izteče sedanji odlok, s katerim je Italija uvedla semaforski sistem označevanja ogroženosti posameznih dežel.

Do začetka januarja naj bi fizično ostale zaprte tudi šole; pouk naj bi se nadaljeval na daljavo vsaj do 11. januarja, kažejo osnutki ukrepov italijanske vlade.

Vendarle pa vlada načrtuje sprostitev omejitev v trgovini, da bi trgovcem med "veselim decembrom" omogočili, da nekoliko lažje zadihajo. Med drugim nameravajo podaljšati odpiralni čas trgovin do 22. ure. Tako bi zmanjšali pritisk in gnečo. Varnostniki pa naj bi nadzorovali, da se pred nakupovalnimi centri ne bi nabirale vrste ljudi.