Idrija

Poslabšanje razmer v še enem domu starejših

S.R.
22. 11. 2020, 18.57
Posodobljeno: 22. 11. 2020, 19.00
Deli članek:

V enoti Marof Doma upokojencev Idrija se je pojavilo novo žarišče novega koronavirusa.

Dom upokojencev Idrija
Enota Marof Doma upokojencev Idrija.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo včeraj na severnem Primorskem potrjenih 39 novih primerov okužbe s sars-cov-2. S tem se je skupno število aktivno okuženih na območju povzpelo na 796. V primerjavi s preostalimi slovenskimi regijami sicer beležijo nekoliko nižjo 14-dnevno pojavnost na 100.000 prebivalcev, ki je trenutno 674. Na državni ravni je ta denimo 955. 

Kot sporočajo iz Civilne zaščite za severno primorsko, so v 13 občinah doslej zabeležili 2307 primerov okužbe, a skrb vzbuja novo žarišče, ki so ga ob zadnjem testiranju zabeležili v enoti Marof Doma upokojencev Idrija. Od 137 oskrbovancev, ki so tam nastanjeni, jih je bilo 20 pozitivnih. V domu je skupno okuženih 24 starostnikov, pri čemer ima večina le blage znake bolezni, ena oskrbovanka pa se zdravi v bolnišnici. V civilni zaščiti so še pojasnili, da so z izjemo dveh varovanih oddelkov za celotno stavbo uvedli rdečo cono. Na spletni strani ustanove so sicer zapisali, da bodo svojce o stanju bližnjih obveščali na ustaljen način in da jih prosijo, naj počakajo na klic iz doma. Razmere so zahtevne, zato prosijo za razumevanje.

V osrednji enoti Doma upokojencev Idrija trenutno ni okuženih stanovalcev, dodajajo v civilni zaščiti. Sicer pa imajo po navedbah civilne zaščite Idrija v športni dvorani že pripravljeno nadomestno rdečo cono, če bi se v obeh enotah razmere bistveno poslabšale.