Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo včeraj na severnem Primorskem potrjenih 39 novih primerov okužbe s sars-cov-2. S tem se je skupno število aktivno okuženih na območju povzpelo na 796. V primerjavi s preostalimi slovenskimi regijami sicer beležijo nekoliko nižjo 14-dnevno pojavnost na 100.000 prebivalcev, ki je trenutno 674. Na državni ravni je ta denimo 955. 

Kot sporočajo iz Civilne zaščite za severno primorsko, so v 13 občinah doslej zabeležili 2307 primerov okužbe, a skrb vzbuja novo žarišče, ki so ga ob zadnjem testiranju zabeležili v enoti Marof Doma upokojencev Idrija. Od 137 oskrbovancev, ki so tam nastanjeni, jih je bilo 20 pozitivnih. V domu je skupno okuženih 24 starostnikov, pri čemer ima večina le blage znake bolezni, ena oskrbovanka pa se zdravi v bolnišnici. V civilni zaščiti so še pojasnili, da so z izjemo dveh varovanih oddelkov za celotno stavbo uvedli rdečo cono. Na spletni strani ustanove so sicer zapisali, da bodo svojce o stanju bližnjih obveščali na ustaljen način in da jih prosijo, naj počakajo na klic iz doma. Razmere so zahtevne, zato prosijo za razumevanje.

V osrednji enoti Doma upokojencev Idrija trenutno ni okuženih stanovalcev, dodajajo v civilni zaščiti. Sicer pa imajo po navedbah civilne zaščite Idrija v športni dvorani že pripravljeno nadomestno rdečo cono, če bi se v obeh enotah razmere bistveno poslabšale.