INGVER

Velja za zdravilo stotih bolezni

Z.F.
22. 11. 2020, 19.12
Deli članek:

Ingver je gotovo ena tistih začimb, ki bodo s hladnejšimi dnevi vse pogosteje naše zaveznice in rešiteljice. Odlično pomirja želodec, ogreje telo in je primeren tudi za številne druge tegobe.

Dreamstime
Pripravite si lahko tudi ingverjev poparek, saj ingver odpravlja prebavne motnje.

Ingver je v Evropo pripotoval iz Azije, kjer ga kot zelišče in začimbo najdemo v Indiji, na Kitajskem in Jamajki. Danes ga številni gojijo že na svojih vrtovih. Načeloma govorimo o nezahtevni rastlini, ki ji moramo zagotavljati le primerno temperaturo in vlažnost oziroma v primeru ingverja suhost.  Zdaj je primeren čas, da ga izkopljemo, saj so se listi že posušili in odpadli. A nekaj previdnosti naj ne bo odveč, saj se korenine precej hitro zlomijo. Te uporabljamo nato sveže ali posušene.

Pomirite razdražen želodec

Pri nakupu svežih korenik pazite, da niso poškodovane ali plesnive. Sveža korenika mora biti v notranjosti rumene barve, sočna in hrustljava, opazna so tudi vlakna. 

Ingver je v tradicionalni kitajski medicini poznan kot zelišče z nadnaravno močjo. Njegova moč se kaže predvsem pri prebavnih težavah, naj gre za blage neprijetnosti, kot so vetrovi, ali za hude slabosti in siljenje na bruhanje. Ingver bo pomiril razdražen želodec in pospešil prebavo. Zdravilci zagotavljajo, da je pri preprečevanju slabosti tako učinkovit kot običajna zdravila. V prebavilih namreč pospeši izločanje prebavnih sokov in nevtralizira želodčno kislino. Iz tega razloga ga pogosto uporabljajo tudi za zmanjševanje omotičnosti in lajšanje slabosti v času nosečnosti. Uporaben je tudi pri morski slabosti, pri ljudeh, ki jim slabost povzroča vožnja, in celo pri pooperativni slabosti.

V času prehladnih obolenj

V času prehladnih obolenj je ingver skoraj nepogrešljiv. Pastile z okusom ingverja bodo hitro pomirile vneto grlo, prav tako bo ingverjev čaj hitro pogrel telo, spodbudil krvni obtok in pomagal, da se bo telo hitreje znebilo odvečne in nakopičene sluzi v pljučih. Nikar ne pozabimo, da vsebuje tudi številne antioksidante, ki bodo pripomogli h krepitvi imunskega sistema. Po pričevanju nekaterih študij naj bi imel tudi silovito protirakavo delovanje, sposobnost lajšanja revmatskih bolečin, zatekanja in otrdelosti.