S Krekom na vezi tudi ob dveh ponoči

Janša o "geniju, ki si zasluži Nobelovo nagrado že jutri"

C.E.
19. 11. 2020, 21.42
Posodobljeno: 19. 11. 2020, 22.13
Deli članek:

Šole in vrtci so prioriteta, je v pogovoru na televiziji Slovenija med drugim dejal predsednik vlade Janez Janša.

TV Slovenija
"Ko je neka pomembna odločitev sprejeta, je v interesu vseh, da zanjo čim prej zvejo," je o sporočilih na Twitterju dejal Janša.
Janša je primerjal pot od letališča v bližini Bruslja do središča mesta in od letališča v Budimpešti do središča mesta. "Na Madžarskem ne boste srečali nobenih patrulj, vojakov z brzostrelko, nobenih čudnih situacij, kot jih srečate v Bruslju v centru mesta, kjer se ne moreš obrniti, ne da bi naletel na cev avtomatske puške. Mislim, da je situacija za življenje v Budimpešti precej boljša kot v metropoli Evropske unije."

Vprašanja mu je zastavljal prekaljeni maček televizijskega novinarstva, voditelj Odmevov Igor E. Bergant. Prvi del pogovora se je vrtel okrog epidemije koronavirusa.

Janša je dejal, da ga jesensko poslabšanje epidemioloških razmere ni presenetilo. »Vedeli smo, da bo hladni val hujši kot topli val,« se je Janša izrazil o prvem in drugem valu viška okužb s koronavirusu. Ukrepi so po njegovi oceni krivuljo zaustavili, niso pa je še obrnil navzdol. Upa, da se bo to zgodilo naslednji teden, kljub temu pa pravi, da se bomo ukrepov morali držati še več tednov. Glede potrjenih cepiv, ki bi jih lahko začeli uporabljati že konec leta, pa pravi, da so »luč na koncu tunela«.

Napaka debata o maska v šolah

Bergant ga je seveda vprašal, če je bila vlada dobro pripravljena na drugi val. Janša je odvrnil, da so podeseterili zmogljivosti v bolnišnicah.  "Ko smo se odzivali prej, smo bili kritizirani, da strašimo. Zdaj se govori, da smo ukrepali prepozno," je dejal in pojasnil, da je vlada ukrepala tako, kot ji je svetovala stroka, ne le slovenska.

Je pa priznal, da so delali tudi napake. »V hladnem valu je bila večja napaka, debata maske v šolah da ali ne, to nas je stalo kakšnih 30 odstotkov okužb, ki jih imamo danes,« meni premier, ki je ponovno okrcal mlade, ki že poleti niso hoteli izdati stikov, zato epidemiologi niso mogli odkritih stikov. »Če bi julija zapirali državo, bi nas verjetno razglasili za nore,« je po drugi strani dejal Janša in dodal, da so takrat uvedli mehkejše ukrepe, obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih.

Opozoril ministre na napake

Janša meni, da so mediji na Madžarskem in Poljskem bistveno bolj uravnoteženi in profesionalni kot v Sloveniji.

V šolah so želeli slediti italijanskemu modelu. »Italija je predpisala maske za vse državljane od 6. leta naprej. Ko smo mi naredili enako, smo doživeli upor ravnateljev, šolskega sindikata, nekaterih učiteljev ... Gospod Štrukelj je pred kamero snel masko, rekoč, da ne more dihati,« je opisal dogajanje Janša. Bergant je ob tem pripomnil, da je tudi minister Aleš Hojs v parlamentu snel masko. Janša je priznal, da je šlo za napako. »Ministre, ki so to počeli, sem opozoril,« je dejal Janša, vendar se ni dal, Štrukelj je po njegovem to storil namerno, ministri pa so pozabili ali pa so bili utrujeni.

Pri sproščanju ukrepov bodo prva prioriteta vrtci in šole, a ob strogih ukrepih. "Če bomo to sposobni disciplinirano narediti, verjamem, da imamo lahko šole in vrtce odprte tudi, ko bo grozil tretji val (...) Sicer se bojim, da bomo odpirali in zapirali in da bo škoda velika," je poudaril.

O delu Nacionalnega inštituta za javno zdravje ima dobro mnenje. Skoraj ni noči, da se ne bi po telefonu slišala z direktorjem NIJZ Milanom Krekom, pa če »je ura dva ali tri zjutraj.« V bran je vzel tudi vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina. »Ne vem, če je imel kdo tri ure skupaj prostega časa,« je dejal o delu najbolj obremenjenih članov vlade in strokovne skupine. Razume pa psihološko utrujenost državljanov, saj ni nihče pričakoval takšnih razmer. »Prispevek večine državljanov v času virusa je ležanje na kavču in gledanje televizije,« se je slikovito izrazil Janša o tem, kaj lahko naredi v boju proti virusu naveden državljan.

O stabilnosti vlade

Kaj pa pravi Janša o trdnosti vlade? »Eno je realno stanje, drugo pa je poročanje medijev,« meni predsednik vlade. Za konec je podal še osebno mnenje. »Če ima nekdo 46 glasov in je pripravljen obljubiti, da bo brez nas oblikoval stabilno in trdno vlado, brez volitev, in to tudi naredi, jaz mu samo čestitam. To je genij, ki si zasluži Nobelovo nagrado že jutri.«

"Slovenija ni in ne bo nikoli Madžarska"

Glede pisma voditeljem članic EU, v katerem se je zavzel za vrnitev k julijskem dogovoru o finančnem okvirju za spopad z epidemijo, je Janša zatrdil, da je to pismo k iskanju rešitev, glede na to, da Poljska in Madžarska zavračata pogojevanje z uporabo mehanizma vladavine prava. Slovenija je sicer sedanji predlog podprla, vendar pa bo za končni, soglasni sprejem proračuna EU potreben kompromis. Zatrdil je tudi, da predlagani mehanizem ni pravni, ampak politični. Kritike tudi koalicijskih partnerjev glede tega pisma pa je zavrnil, ker da "očitno pisma niso niti prebrali" ali pa da ne poznajo predlagane uredbe.

Janša se tudi ne strinja, da imata Poljska in Madžarska težave s spoštovanjem vladavine prava, zaradi česar je Evropska komisija proti njima sprožila postopek. Zavrnil je kritike, da želi Slovenijo preurediti po madžarskem vzoru. "Slovenija ni in nikoli ne bo Madžarska," je dejal in dodal: "Sem pa proti demonizaciji Poljske in Madžarske. To ni samo krivično, ampak kratkovidno."