poziv k spoštovanju dogovora

Borut Pahor: Volitve v državni zbor leta 2014 so bile legalne in legitimne

A.S./STA
18. 11. 2020, 15.25
Posodobljeno: 18. 11. 2020, 15.27
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je v današnjem odzivu na pismo premierja Janeza Janše voditeljem EU poudaril, da je treba spoštovati dogovor med Evropskim parlamentom in Svetom EU o pogojevanju koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Glede volitev v Sloveniji leta 2014 je izpostavil, da so bile legalne in legitimne.

Profimedia
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor

Spomnimo:

Janša je torkovem pismu, med drugim naslovljenem na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, med drugim zapisal, da smo bili leta 2014 v Sloveniji "priča ukradenim volitvam s pomočjo drastične zlorabe državnih ustanov", nobena od institucij EU pa se takrat ni odzvala niti z enim samim opozorilom.

Volitve v DZ legalne in legitimne

Predsednik republike je v današnjem odzivu poudaril, da so bile volitve v državni zbor leta 2014 legalne in legitimne. "Od prvih demokratičnih volitev aprila 1990 naprej so bile vse izvedene volitve legalne in legitimne, v skladu z določbami slovenske ustave," je izpostavil, kot so sporočili iz urada predsednika republike.

Dodal je, da bodo naslednje volitve v državni zbor, predčasne ali redne, brez sence ustavnega dvoma legalne in legitimne samo pod pogojem, da se pred tem uveljavi odločba ustavnega sodišča o nujnih spremembah. Ustavno sodišče je za njeno uveljavitev postavilo rok 21. december letos, zato je to po mnenju predsednika republike zdaj najpomembnejše politično vprašanje slovenske demokracije.

Pozval k spoštovanju dogovora o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava

Pahor je v odzivu na pismo Janše tudi poudaril, da je treba spoštovati nedavni dogovor med Evropskim parlamentom in Svetom EU o pogojevanju koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Ta dogovor po mnenju premierja spodkopava dogovor z julijskega vrha EU o finančnem okvirju za spopad z epidemijo.

"Zlasti v luči potrebnega odziva na pandemijo smo vsi pozdravili dogovor o novem večletnem proračunu EU in skladu za okrevanje, ki ga je julija dosegel Evropski svet. Evropski parlament ga je nato v postopkih sprejemanja v skladu s svojimi pristojnostmi dopolnil in potrdil. To odločitev je treba spoštovati," je poudaril Pahor. Dodal je, da je morebitno novo rešitev mogoče iskati samo z enotno politično voljo v medinstitucionalnem dialogu.