le za socialno ogrožene

Koalicijski poslanci zavrnili predlog zakona o toplem obroku za vse osnovnošolce v času pouka na daljavo

A.S./STA
12. 11. 2020, 20.12
Posodobljeno: 12. 11. 2020, 20.35
Deli članek:

Odbor DZ za izobraževanje je večinsko zavrnil opozicijski predlog novele zakona o šolski prehrani. Z njim so v opoziciji predlagali, da bi se topel obrok v času šolanja na daljavo zagotovil vsem osnovnošolcem, ki bi se nanj prijavili. Predstavniki vlade in koalicije so zagotavljali, da problematiko ustrezno naslavlja šesti protikoronski sveženj.

Profimedia
Topel obrok med izobraževanjem na daljavo bo še naprej pripadal le socialno ogroženim (fotografija je simbolična).

Predlog novele zakona, ki so v DZ vložile poslanske skupine SD, Levice, LMŠ in SAB, je predvideval, da bi otrokom tudi v času izobraževanja zagotovili šolsko kosilo. Tega bi osebno prevzeli v šoli, če to ne bi bilo mogoče, pa bi lokalne skupnosti organizirale dostavo.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je v imenu predlagateljev predloga novele zagotovil, da so ga vložili iskreno in z dobrimi nameni. Še tako dobra organizacija šolanja na domu, zmogljiv internet in dober računalnik po njegovih besedah ne morejo koristiti otroku, ki je lačen. Obenem šolska prehrana marsikateri družini predstavlja socialni korektiv, saj mnogim otrokom pomeni edini topel dnevni obrok.

Podporo predlogu izrazila tudi predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje in predstavnik DS 

Namen predlagateljev je bil tako prek lokalnih skupnosti zagotoviti šolsko prehrano vsem otrokom, ki se na to prijavijo. Topel obrok bi lahko prevzeli v šoli ali pa jim bi ga dostavili na dom, strošek prehrane in prevoza pa bi krila država. Po besedah sopredlagatelja Željka Ciglerja iz Levice bi z novelo zagotovili sistemsko ureditev, ki bi bila uporabna tudi v podobnih razmerah v prihodnje.

Podporo predlogu novele sta izrazila tudi predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje Anita Ogulin in predstavnik DS Branimir Štrukelj. Kot je pojasnil Štrukelj, v DS podpirajo namen predlagatelja, da se v najkrajšem času uredi možnost toplega obroka oz. kosil za vse, ki to potrebujejo, nabor teh pa je lahko zelo širok.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec je poudaril, da namen predlagateljev razume, a je po njegovih besedah problematiko smiselno reševati v posebnem zakonu, predvsem s ciljem, da bi topel obrok zagotovili vsem, ki ga potrebujejo.

Ministrstvo je pred dnevi tudi že poslalo okrožnico občinam, osnovnim in srednjim šolam, naj zagotovijo topel obrok vsem, ki ga potrebujejo, tako da v marsikateri občini to že izvajajo. Poleg tega vlada problematiko naslavlja v šestem protikoronskem zakonskem svežnju, v katerem enakovredno obravnavajo tako učence in dijake, oblikujejo pa se tudi merila upravičenosti do obroka.

V razpravi članic in članov odbora so opozicijski predlagatelji zagovarjali predlagano rešitev, medtem ko so v koaliciji zagovarjali predlog, ki ga vsebuje predlog protikoronskega zakona.

S sedmimi glasovi za in devetimi proti

Po besedah Aljaža Kovačiča iz LMŠ je nezaslišano, da se v DZ sploh pogovarjajo o tem, ali bodo otroci imeli topel obrok. Prav bi bilo, da predlog podprejo vsi in da se ta problematika enkrat za vselej sistemsko uredi, je dodala njegova poslanska kolegica Lidija Divjak Mirnik. Z njo se je strinjala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper.

Poslanec Levice Luka Mesec je dodal, da se očitno tudi na tem področju odvija bitka, ali bo rešitev predlagala opozicija ali koalicija. Han pa je tudi opozoril, da omenjeni protikoronski sveženj šolske prehrane ne zagotavlja vsem osnovnošolcem.

Tomaž Lisec iz SDS je potrdil, da protikoronski sveženj v tem pogledu bolj naslavlja tiste, ki so pomoči res potrebni. Njegova poslanska kolegica Mojca Škrinjar je tudi ocenila, da je opozicijska pobuda sistemsko nepopolna in neizvedljiva. Sicer pa se je z namenom predlagateljev strinjala, poudarila je celo, da bi bilo v prihodnosti šolsko prehrano treba umestiti v šolski program.

Branislav Rajić SMC je opozoril tudi na logistično neizvedljivost predloga, saj bi po njem morali v času kosila, torej med 12. in 13. uro, kosilo dostaviti kar 160.000 osnovnošolcem. Obenem bi zbiranje otrok ob šoli ob enakem času pomenilo izzivanje epidemije.

Članice in člani odbora so opozicijski predlog novele s sedmimi glasovi za in devetimi proti zavrnili.