14 dni

Hojs predstavlja: prepovedano je vsakršno zbiranje, dovoljeno le znotraj družine ali skupnega gospodinjstva

C.E.
12. 11. 2020, 17.46
Posodobljeno: 12. 11. 2020, 21.40
Deli članek:

V naslednjih 14 dneh stopamo v obdobje najtršega lockdowna doslej. Z upanjem, da zatremo širjenje tega nadležnega koronavirusa.

Profimedia
Minister Aleš Hojs je predstavil nove ukrepe.

Od petka bo dovoljena sklenitev zakonske zveze, a le ob predčasnem soglasju ministrstva za delo.

Če je bilo doslej dovoljeno zbiranje do šest oseb, bo od jutrišnjega dne dovoljeno le še znotraj družine ali skupnega gospodinjstva. 

V odloku je kar nekaj izjem. Vse javne službe, od delovanja vlade in političnih strank do sodišč in upravnih enot, delujejo še naprej. Omejitev prehajanja med občinami ostaja, prav tako ostajajo enake izjeme. Kdor mora v službo v drugo občino, bo seveda smel prečkati mejo občine. 

"Preživljanje vikendov v BiH in Srbiji ne bo več mogoče" 

S ponedeljkom pa bodo začele veljati tudi spremembe glede prehajanja državne meje. Doslej so lahko lastniki nepremičnin in plovil prehajali mejo za 48 ur, te izjeme ne bo več. Prepovedani bodo tudi odhodi v države izven EU, saj je vlada črtala izjemo, ki je dovoljevala obiske družine v tujini v roku 72 ur. "Preživljanje vikendov v BiH in Srbiji ne bo več mogoče," je dejal notranji minister.

Z uveljavitvijo odloka odslej na rdečem seznamu: celotna Italija, Irska, Lihtenštajn, Poljska, Danska (brez Ferskih otokov in Grenlandije), Litva (brez administrativne enote Utena), Švedska (brez administrativne enote Västernorrland), več administrativnih enot Grčije, ena administrativna enota Estonije Ida-Viru. Kanarski otoki pa bodo spet na oranžnem seznamu. 

Izjemo za čezmejnega dnevnega delovnega migranta, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic EU ali drugi državi schengenskega območja, za kar ima dokazilo oziroma s podpisano izjavo utemelji razlog za prehajanje meje kot dnevni delovni migrant, časovno omejujejo na 14 ur po prehodu meje. Doslej je veljalo, da je bil med izjemami od obvezne karantene tudi prehod meje iz neodložljivih osebnih opravkov ali nujnih poslovnih razlogov, ki ni trajal več kot 48 ur. Ta izjema bo poslej veljala le za nujne poslovne razloge, časovna omejitev pa se skrajša na 12 ur.

Spremenjen tudi režim prestajanja karantene

Spremenjen je tudi režim prestajanja karantene v primeru prihoda v Slovenijo iz rdeče države. Karanteno se lahko prekine šele po petih dneh, če je oseba po tem obdobju na testu za koronavirus negativna. Se pa napotitvi v karanteno še vedno lahko izognejo, če ob prehodu meje predložijo negativni izvid testa za prisotnost virusa, ki ni starejši od 48 ur.