prvi odmerki cepiva že decembra?

Vlada sprejela nove ukrepe: ustavlja se javni potniški promet, zapirajo se nenujne trgovine, tudi avtošole ne bodo delovale

A.S.
12. 11. 2020, 17.31
Posodobljeno: 12. 11. 2020, 20.34
Deli članek:

Kaj nas z vidika ukrepov za zamejitev širjenja novega koronavirusa čaka v naslednjih štirinajstih dneh?

STA
Začasno bo ustavljen javni potniški promet.

Po seji vlade je pred kamere stopil minister za zdravje Tomaž Gantar in dejal, da bi v tem trenutku ob ponovnem sproščanju ukrepov v državi povzročili eksponentno rast števila okuženih. Opozoril je tudi na vsakodnevno naraščanje števila bolnikov s koronavirusom v bolnišnicah in na obremenjenost zdravstvenega osebja.

Vlada je zato na današnji seji podaljšala večino dosedanjih ukrepov, hkrati pa je sprejela nekatere dodatne omejitve, ki bodo veljale naslednja dva tedna. Po štirinajstih dneh pa bodo začeli z nadzorovanim in postopnim sproščanjem. Po besedah Gantarja je namen ukrepov v največji možni meri omejiti stike med ljudmi, saj trenutni ukrepi še ne dajejo povsem zadovoljivih rezultatov. Klub veljavnim omejitvam je med ljudmi še vedno precej stikov, pa tudi kršitev odlokov, čeprav se veliko ljudi ukrepov tudi drži, je dejal.

Naslednjih 14 dni

  • Če je bilo doslej dovoljeno zbiranje do šest oseb, bo od jutrišnjega dne to dovoljeno le še znotraj družine ali skupnega gospodinjstva. 
  • Pouk bo še naprej potekal na daljavo, vrtci bodo odprti le za nujne primere.
  • V zaprtih prostorih bodo lahko trenirali le poklicni športniki.
  • Javni potniški promet se bo za dva tedna ustavil, enaka usoda čaka tudi šole vožnje. Bodo pa lahko vozili taksiji. 
  • Upravne enote bodo opravljale le najnujnejša opravila.
  • Dejavnosti bodo še naprej opravljali vulkanizerji in dimnikarji. 
  • Industrijska proizvodnja bo normalno delovala naprej, prav tako gradbeništvo v nenaseljenih gradbiščih.
  • Vse nenujne trgovine bodo znova zaprte. Še naprej bodo odprte trgovine s hrano, blagom za osebno nego in čiščenje, lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, banke, pošte, tržnice, trafike, kioski, bencinski servisi in servisne delavnice. Nakupovalna središča torej ostajajo odprta z omejenim delovanjem. Omogočena bo prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji. 
  • Nenujne dejavnosti, ki so bile odprte pretekli teden, kot so pedikure, zlatarne in podobno, pa se znova zapirajo.

Odlok, ki se nanaša na gospodarstvo, bo predvidoma sprejet v petek, njegovi ukrepi pa bodo začeli veljati v ponedeljek. Nenujne trgovine se zapirajo v ponedeljek in, kot je tvitnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, tudi javni potniški promet. Ostali ukrepi bodo začeli veljati v petek oziroma konec tedna.

"Gospodarska škoda je lahko veliko večja, če bi epidemija ušla izpod nadzora"

Minister za zdravje je navedel, da se v vladi zavedajo vseh stisk, v katerih so se znašli ljudje in gospodarstvo. "Gospodarska škoda je lahko veliko večja, če bi epidemija ušla izpod nadzora in bi trajala dlje časa. Zato poskušamo v krajšem obdobju s strožjimi ukrepi doseči, da se stanje umiri," je komentiral sprejemanje novih ukrepov. Državljane je pozval, da potrpijo 14 dni, da bi prekinili ta začaran krog: "Ne zato, ker je to zapisano v odlokih, ker tako misli vlada, ampak ker je to nujna, edina pot. Pot, ki je značilna za večji dela svet".

Cepivo proti koronavirusu že decembra?

Na vladi so se seznanili tudi s strategijo cepljenja. Gantar je sporočil, da imajo prve resne obete, da bi decembra prišli do prvih odmerkov cepiva proti koronavirusom. V ponedeljek bo potekal prvi sestanek s podjetjem Pfeizer, ki bo po njegovih besedah dobilo prvo registracijo cepiva od evropske agencije za zdravila. "Skušali bomo doreči možnosti za začetek cepljenja v drugi polovici decembra. Slovenija si je zagotovila cepivo za 60-odstotkov populacije. Začeli bomo z ogroženimi skupinami," je pojasnil minister.