Sestanek iz obupa v Vili Podrožnik

Janšev strah pred razpadom koalicije ter dvoličnost na primeru Pivčeve in Erjavca

Mihael Korsika
12. 11. 2020, 19.20
Posodobljeno: 12. 11. 2020, 19.21
Deli članek:

Predsednik vlade Janez Janša je nekdanjo predsednico Desusa do zadnjega držal na mestu kmetijske ministrice, češ da mora o njeni usodi odločati članstvo Desusa, zdaj pa je očitno strah pred razpadom koalicije že tako velik, da se je sestal s kandidatom za predsednika Desusa Karlom Erjavcem, ki v tem trenutku nima nobenih pooblastil.

Bobo
Janez Janša in Karl Erjavec sta se srečala v Vili Podrožnik.

Premier Janez Janša je bil veliko bolj navdušen nad nekdanjo predsednico stranke Desus Aleksandro Pivec, kot je nad začasnim vodjem stranke Tomažem Gantarjem.

Navdušenje Janše nad Pivčevo je bilo obojestransko, oboje sicer verjetno povezano z njuno preračunljivostjo. Bolj je Pivčeva izgubljala podporo v stranki, bolj se je navezovala na prvaka SDS. »Gospod Janša je korekten, spoštljiv, strokoven in strateško razmišljujoč,« je maja izjavila Pivčeva. Morda je premier strokoven, prav gotovo je strateško razmišljujoč, o njegovi korektnosti in spoštljivosti pa zadosti povedo tviti, s katerimi razburja tako domačo kot tujo javnost.

Janša je Pivčevi »ljubezen« vračal tako, da jo je do zadnjega puščal na mestu kmetijske ministrice, čeprav je bila v Desusu tako zaželena, kot je zaželen las v juhi.

»Stranka mora sama prek članstva in izvoljenih organov odločati o svojem vodstvu in programu. Če je res samostojna, na podlagi dejstev, in ne zaradi pozivov ali režij pristranskih medijev pod vplivom drugih strank in ozadij,« je v začetku avgusta čivknil Janša. Čeprav je svet Desusa Pivčevi v drugi polovici avgusta izrekel nazaupnico, je Janša njeno razrešitev predlagal šele na prvi oktobrski dan.

STA
Premier Janez Janša avgusta: »Stranka mora sama prek članstva in izvoljenih organov odločati o svojem vodstvu in programu.«

Srečanje predlagal Janša

Janša je vso svojo korektnost in spoštljivost do koalicijskih partnerjev pokazal v ponedeljek, ko se je na svojo željo sestal s kandidatom za predsednika Desusa Karlom Erjavcem, ki v tem trenutku nima nikakršnih pooblastil stranke. Ob tem je priročno pozabil na avgustovski zapis o tem, da članstvo in izvoljeni organi političnih strank odločajo o svojem vodstvu. Po naših informacijah se Janša, vsaj uradno, ni sestal z drugim predsedniškim kandidatom Felixom Kropetom.

Janša in Erjavec sta se sestala ponedeljek ob 14.00 v Vili Podrožnik. Janšo je po naših informacijah zanimalo predvsem, ali Erjavec podpira zadnje poteze zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, ki se zavzema za začasno popolno zaprtje države, in kakšno je stališče Erjavca do sodelovanja v njegovi vladi.

Erjavec je Janši že na začetku pojasnil, da je na sestanek prišel zgolj kot član Desusa. O nadaljnjih korakih stranke pa bo odločalo novo vodstvo in organi stranke po kongresu, mu je še dejal Erjavec, medtem ko je Gantarja podprl. Prvak SDS tako na sestanku po naših informacijah ni izvedel nič oprijemljivega, prav gotovo pa se mu ni zmanjšala zaskrbljenost, da bi njegova tretja vlada razpadla že po devetih mesecih.

Mediji, povezani z SDS, sicer vztrajno ponavljajo, da je vlada trdna, a kako drugače razumeti ravnanja članov in simpatizerje njihove stranke, ki ljudi v ožjem in širšem krogu Erjavca že nekaj časa ne sprašujejo drugega kot »Ali boste šli res iz koalicije«.

Bobo
Karl Erjavec je premierju povedal, da bo o nadaljnjih korakih stranke odločalo novo vodstvo in organi stranke.

Nova vlada do konca januarja?

Da prekaljeni politični maček Karl Erjavec pred kongresom ne javnosti ne Janši ne bo razkril ničesar, je postalo jasno uro in pol po sestanku v Rožni dolini, ko se je Erjavec sestal še z Jožetom P. Damijanom, za katerega opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB želijo, da bi postal tehnični mandatar. Pomenljiva je informacija komercialne televizije, da je Erjavec Damijanu prenesel zadovoljstvo poslancev s predstavljenim političnim programom.

Nekdanji minister v prvi Janševi vladi in ekonomist Jože P. Damijan, ki sicer ocenjuje, da bo nova nastajajoča koalicija vodenje vlade prevzela predvidoma sredi ali konec januarja.