(Ne)varni

Kako oboroženi smo Slovenci?

M.R.
12. 11. 2020, 20.36
Deli članek:

Potem ko je v ponedeljek 22-letnik v Jančah pri Ljubljani z očetovo lovsko puško umoril sestro in starša ter si sodil sam, smo preverili, kako oboroženi smo Slovenci. Konec lanskega leta je bilo po podatkih notranjega ministrstva uradno prijavljenih 146.340 kosov orožja, od tega jih je skoraj polovica v lasti lovcev.

Profimedia
Skoraj polovico uradno prijavljenih kosov orožja si lastijo pripadniki zelene bratovščine, vsak ima v povprečju doma skoraj štiri puške.

Orožje v Sloveniji lahko nabavlja posameznik, ki ga potrebuje za lov, šport, ga sistematično zbira ali iz razlogov lastne varnosti. Za posedovanje in nošenje orožja je potreben orožni list, še prej pa dovoljenje za nabavo orožja, ki ga izda upravna enota, na območju katere ima prosilec prijavljeno stalno prebivališče.

Orožni list ministrstvo izda prosilcem, ki so polnoletni, niso bili pravnomočno obsojeni za naklepno kaznivo dejanje z elementi nasilja, so zanesljivi, kar pomeni, da niso odvisniki ali jim ni odvzeta poslovna sposobnost, imajo opravljen zdravniški pregled ter so opravili preizkus znanja o ravnanju z orožjem pri posebni komisiji, ki jo imenuje notranji minister. Ob izpolnjevanju pogojev lahko vsak posameznik pridobi orožni list za največ pet kosov lovskega ali športnega orožja. Orožnega lista pa ne izdajajo posameznikom, ki so uveljavili pravico do ugovora vesti vojaški dolžnosti. Orožna listina za lovsko in športno orožje velja 20 let, za varnostno orožje pa deset let. Po preteku veljavnosti vam orožni list dovoljuje posest, ne pa tudi nošenja in prenašanja orožja.

Vse več je športnih strelcev

Kot rečeno, je bilo konec lanskega leta po podatkih notranjega ministrstva v Sloveniji uradno prijavljenih 146.340 kosov orožja, od tega jih je skoraj polovica (74.326) v lasti zelene bratovščine. Lovcev je pri nas okrog 20.000, tako da ima vsak v povprečju doma skoraj štiri puške. Iz razloga lastne varnosti je bilo lani izdanih 5140 orožnih listin, iz tega naslova pa je bilo registriranih 5431 kosov orožja. Število lovcev in tistih, ki so oboroženi zaradi lastne varnosti, v zadnjih petih letih ostaja približno enako. Tudi število zbirateljev v zadnjih petih letih ostaja približno enako, lani so na ministrstvu izdali 704 dovoljenja za zbiranje, zbiratelji pa so imeli v lasti 14.905 kosov orožja, se pa množi število športnih strelcev. Leta 2015 so na ministrstvu izdali 2933 orožnih listin, lani 4155. Leta 2015 so imeli športniki v lasti 8611 kosov orožja, lani 12.965.