Astro

Nesrečni petek 13. - celo izvorni greh se je menda zgodil na ta dan

dn
12. 11. 2020, 20.37
Posodobljeno: 12. 11. 2020, 21.30
Deli članek:

Nešteto ljudi na tem svetu meni, da je petek trinajsti zelo nesrečen dan. Torej če vas skrbi, kaj vse slabega se bo na ta dan zgodilo, ste le eden izmed mnogih.

dreamstime
jabolko

Ena od možnosti je, da ostanete v postelji in se izognete morebitni nesreči, ki vas lahko doleti v petek trinajsti, ali pa vseeno prezrete to vraževerje.
To razširjeno vraževerje je obstajalo že v srednjem veku in ima celo svetopisemsko podlago. Nekateri zgodovinarji trdijo, da je bil to dan izvornega greha, ko je Eva zapeljala Adama, da je ugriznil v jabolko, dan, ko se je začela svetovna povodenj in gradnja Babilonskega stolpa.
V Novi zavezi je opisanih 13 ljudi, ki so govorili o Jezusovi zadnji muki na veliki četrtek, dan pred Kristusovim križem na veliki petek.
MNOGO RAZLIČIC
O začetku vraževerja na ta dan obstajajo še druge zgodbe. Nekateri verjamejo, da je vse nastalo, ko je Filip IV. francoski v petek, 13. oktobra 1307, aretiral na stotine templjarjev. Dan Brown v zgodbi Da Vincijeva šifra omenja usmrtitev templjarja Jacquesa de Molaya v petek trinajstega. Menda je preklinjal papeža in francoskega kralja. Možno je tudi, da je roman Thomasa Lawsona iz leta 1907 Petek trinajsti imel pomembno vlogo pri širjenju vraževerja. V romanu brezvestni borzni posrednik z vraževerjem ustvarja paniko na Wall Streetu v petek trinajstega.
Domneva se tudi, da se je panika okoli tega dne ustvarila leta 1927, ko se je zgodil drugi največji zlom borze. Poslovne napake in stečaji so obupane posrednike spodbudili, da so se vrgli skozi okna stavbe na Wall Streetu. Dan so si zapomnili kot črni petek, ki je Američanom vlil strah pred tem dnem, skepticizem pa se je razširil tudi na preostali svet, predvsem v Evropo, kjer je petek trinajsti kmalu postal sinonim za nesrečo.
Strah pred številko 13 je povezan tudi z norveškim mitom o 12 bogovih, ki so pripravili večerjo, ki se je je udeležil nepovabljeni trinajsti gost. Vodil je slepega boga teme Hoderja, da je ustrelil boga veselja Balderja. Po njegovi smrti je bila vsa država zavita v črno.
12 PROTI 13
Številka 13 je bila že pred Kristusom zaznana kot nesrečna. Zgodovinsko število 12 je namreč veljalo za popolno, torej pomeni popolnost, 13 pa je motilo naravno harmonijo – 12 mesecev v letu, 12 olimpijskih bogov, 12 ur na uri, 12 apostolov, 12 Mohamedovih potomcev, 12 zodiakalnih znamenj ...
V mnogih zahodnih državah v visokih stavbah ni 13. nadstropja, tudi hiše v ulicah pogosto nimajo številke 13, mnogi hoteli, na primer Carlton v Londonu, nimajo 13. nadstropja. Prav tako šteje za žalostno, če skupaj večerja 13 ljudi. To prepričanje je še okrepil predsednik ZDA Theodore Roosevelt, ki na noben petek trinajsti ni nikoli nikamor odpotoval.
ZANIMIVOSTI
V Somersetu pravijo, da kdor premika posteljo ob petkih trinajstih, v napačno smer obrne ladje na morju, v Cumbrii pa dojenčke, rojene ob petkih trinajstih, takoj dajo ležat na Biblijo, da jih obvarujejo najhujšega.
Ponekod velja, da vsakdo, ki v petek trinajstega prvič pokliče zdravnika, nekako podpiše svojo takojšnjo smrtno obsodbo. Ne nazadnje so v zadnjih letih tudi mnoge letalske družbe na petek trinajsti svoje vozovnice ponudile v prodajo po nekaj deset odstotkov nižjih cenah kot ob običajnih dneh. Pa tudi nepremičninski agenti po vsem svetu pritrjujejo, da je na petek trinajstega tako malo prodanega, da na ta dan raje sploh ne delajo.

In še najboljša plat petka 13. - naslednji dan je sobota, 14., in začetek vikenda.