Ukrepi

Nove informacije: šolanje od doma le en teden, univerzalni dohodek za samozaposlene. Vseeno bo verjetno potreben še šesti paket

L.K.
15. 10. 2020, 23.00
Posodobljeno: 16. 10. 2020, 07.55
Deli članek:

Ministri so podrobneje predstavili nekatere ukrepe.

Bobo
Peti protikoronski paket ne naslavlja vseh problemov, ki bodo doleteli gospodarstvo.

V četrtkovi informativni oddaji Odmevi so se zbrali ministri Simona Kustec, Aleš Hojs in Zdravko Počivalšek, da bi razjasnili nekatere nejasnosti.

Začasen ukrep

Ministrica za izobraževanje Kustečeva je o ukrepu, ki narekuje, da učenci od 5. razreda osnovnih šol in dijaki šolanje opravljajo na daljavo, dejala, da gre za začasen ukrep, ki bo trajal pet šolskih dni oziroma en teden. Sprejeli so ga, da bi omejili širjenje novega koronavirusa v šole in naraščanje okužb. Zato je prepričana, da bo po tako imenovanih krompirjevih počitnicah šola spet za vse.

Potrdila je tudi, da lahko tekmovalci iz rdečih statističnih regij za potrebe tekmovanj potujejo tudi v druge. Seveda le, če so zdravi.

Zaostrujejo lahko, milijo ne

Notranji minister Hojs je uvodoma poudaril, da prepoved vsakršnega zbiranja več kot 10 oseb velja za celotno državo, ne glede na barvo statistične regije, in poudaril, da medtem ko župani ukrepe lahko zaostrijo, jih omiliti ne morejo. Pojasnil je tudi, da določene občine dobri epidemiološki sliki navkljub veljajo za rdeče zgolj zato, ker pripadajo rdeči statistični regiji.

Izjeme pri prehajanju med regijami – 11 jih je – so podobne kot spomladi. Je pa za prehajanje potrebno potrdilo – v primeru obiska bolnega družinskega člana kot potrdilo služi izjava. In medtem ko se mejni režim ni spremenil, so pravila za prehajanje meja ista kot za prehajanje med statističnimi regijami.

Na vprašanje, zakaj bi sploh nekdo iz rumene regije potoval v rdeče in ali ne bi bilo bolj smiselno prehajanja prepovedati vsem, je odgovoril, da so s tem skušali nagraditi regije z boljšo epidemiološko sliko. Prehajanja med regijami, ne glede na barvo, so dovoljena tudi v primeru turističnih rezervacij. Dejal je namreč, da bi bilo nepošteno do ljudi, da bi zaradi odpovedi imeli dodatne stroške. Za konec je poudaril še, da začnejo ukrepi, ki se tičejo zbiranj in prehajanj, veljati s polnočjo. Njihova učinkovitost se bo preverjala vsak teden.

Še šesti

Zdravstvena situacija je bila, ko so začeli pripravljati peti protikoronski paket, boljša od trenutne, je poudaril gospodarski minister Počivalšek, zato ta ne naslavlja vseh problemov, ki bodo doleteli gospodarstvo. Bodo pa z njim do konca leta reševali čakajoče na delo v podjetjih (nadomeščanje 80 odstotkov bruto plače za podjetja, ki jim je promet v primerjavi z lanskim padel za več kot 20 odstotkov); s paketom uvajajo univerzalni temeljni dohodek za samozaposlene, in sicer 1100 evrov ter 700 evrov za zaposlene v kulturi, ker jim prispevke plačuje država, za kmete pa 940 evrov. Nadomeščali bodo tudi karanteno pri podjetjih in samostojnih podjetnikih.

V paketu so tudi ukrepi za spodbujanje letalskega in mestnega prometa. Ukrepi v Počivalškovi pristojnosti začnejo veljati v soboto opolnoči.

Je pa poudaril, da bo zaradi porasta okužb najverjetneje potreben še šesti protikoronski paket.