SEZONA KRAJ

Lopovi jeseni delajo nadure, zlasti na slovenski obali

S.S.
15. 10. 2020, 21.05
Deli članek:

Na Obali se jeseni, ko se dnevi krajšajo, praviloma poveča število vlomov v stanovanja in hiše. Storilci so na delu praviloma popoldne in zvečer, ko so lastniki odsotni.

PU Koper
V notranjost kar skozi okno ...

Na območju koprske policijske uprave je bilo v zadnjih letih v povprečju izvršenih med 100 in 150 vlomov, največ v Kopru, sledijo Postojna, Sežana in Piran.

Lopovi predvsem kradejo denar in nakit, včasih tudi stavbno pohištvo in opremo, večinoma v času gradnje objektov. Kot je poudarila Anita Leskovec s PU Koper, je bila problematika vlomov v zadnjih letih v upadu, letos pa je znova v porastu. Statistični podatki kažejo, da so storilci predvsem mlajši moški, stari med 24 in 35 let, žrtve pa predvsem stare nad 64 let.

PU Koper
Najpogostejši načini vlomov so lomljenje vložkov cilindričnih ključavnic.

Polni nabiralniki, nepokošena trata

Modus operandi nepridipravov že dolgo ostaja nespremenjen, ugotavljajo policisti. Najpogostejši načini vlomov so lomljenje vložkov cilindričnih ključavnic, vlom na vzvod ali s silo telesa, razbitje steklenih površin in različne neprevidnosti lastnikov, kot so ključi pod predpražnikom. Lopovi so posebej pozorni tudi na znake, s katerimi sporočamo, da smo odsotni, na primer poln poštni nabiralnik, spuščene rolete, nepokošena trata ...

Za pomoč prosite sosede, znance ...

V povprečju je bilo v zadnjih letih na območju celotne Slovenije izvršenih od 2000 do 2500 vlomov v različne stanovanjske objekte. Skupna materialna škoda nastala s tem v Sloveniji letno znaša od pet do šest milijonov evrov. Policija tako svetuje, da je najboljša kombinacija varovanja vašega imetja kombinacija mehansko-tehničnega varovanja ter pomoč sosedov, prijateljev in znancev.