Regulatorske agencije

V opoziciji proti združevanju regulatorjev z "vsemi pravnimi sredstvi"

L.K./STA
15. 10. 2020, 19.17
Posodobljeno: 15. 10. 2020, 19.18
Deli članek:

V opoziciji po sredini vladni potrditvi zakonskega predloga, ki predvideva združevanje regulatorskih agencij, vztrajajo, da gre za nedopustno rešitev. Napovedujejo, da bodo njeno uveljavitev skušali preprečiti "z vsemi pravnimi sredstvi", saj da gre za podrejanje institucij vladi.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Vlada je predlog zakonskega predloga, s katerim bi osem regulatorskih agencij združili v dve - Javno agencijo RS za trg, varnost prometa in potrošnike ter Javno agencijo RS za finančne trge, sprejela na dopisni seji v sredo. V opozicijskih strankah LMŠ, SD, SAB in Levica so sicer že pred tem opozarjali, da gre za poskus političnega prevzema neodvisnih institucij.

Za razliko od osnutka, ki je v medije prišel pred dnevi, je v sprejetem predlogu predvideno, da člane sveta in uprave obeh organov imenuje DZ. Vlada je tako prisluhnila eni od kritik iz prvotnega osnutka, ki je v medije prišel pred dnevi in je predvideval le vlogo vlade pri imenovanju vodstvenih organov obeh agencij.

Vendar pa v opozicijskih vrstah kljub tej spremembi vztrajajo, da je zakonski predlog nedopusten. Po besedah prvaka LMŠ Marjana Šarca se premier Janez Janša ne odreka krčevitemu boju za prevzem vseh institucij v tej državi, in to v času epidemije.

O morebitnem zakonodajnem referendumu na to temo po besedah Šarca v opozicijskih vrstah še ni bilo govora. Kot je dejal, pa bo morala opozicija dati v višjo prestavo. Poleg enotnosti, ki so jo doslej pokazali, bodo morali biti še bolj operativni in še hitrejši pri "preprečevanju zlobnih nakan te vlade".

Tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je ocenil, da bi se vlada morala posvečati reševanju zdravstvenih razmer. Da je takšen zakon potrdila na dan, ko je bilo v državi rekordno število okužb z novim koronavirusom, po njegovih besedah kaže na to, s čim se vlada dejansko ukvarja.

Po njegovem mnenju ne gre za debirokratizacijo, pač pa za podrejanje institucij, ki so v tem trenutku relativno neodvisne. Na kakšen način bi sprejem zakona preprečili, se bodo po napovedi Vatovca v opoziciji še dogovorili.

Da je predlog kljub omenjeni spremembi še vedno nedopusten, se je strinjala tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. V opoziciji bodo po njenih napovedih uporabili vsa pravna sredstva, da uveljavitev takšnega zakona preprečijo.